ANAF va publica un formular simplificat pentru direcționarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019

ANAF va publica un formular simplificat pentru direcționarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019
scris 10 feb 2020

ANAF va publica săptămâna următoare un formular simplificat pentru direcționarea către entitățile non-profit sau unitățile de cult a unei sume din impozitul de venit aferent anului 2019. Formularul va putea fi utilizat, opțional, până la termenul de 25 mai, de către contribuabilii care nu și-au exprimat deja opțiunile. În paralel, vor putea fi utilizate și cele două formulare 230, cel pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, respectiv cel pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019. Noul formular acoperă întreg anul 2019.

Noul formular nu va afecta în niciun fel sumele deja direcționate prin cele două formulare alternative, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcție de opțiunile fiecăruia, a anunțat ANAF.

Întrucât, în cursul anului 2019, măsura privind susținerea entităților nonprofit, a unităților de cult sau pentru acordarea de burse private a fost modificată începând cu veniturile lunii aprilie 2019, persoanele fizice care optează pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit, utilizează, în prezent, cele două formulare aferente:

  • perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 50/2019.
  • perioadei 1 aprilie - 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 147/2020, care corespunde reglementărilor legale în vigoare în perioada menționată.
ULTIMA ORĂ Senatorii resping ordonanța care a anulat prevederile OUG 114 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatorii resping ordonanța care a anulat prevederile OUG 114

Precizăm că cele două formulare se utilizează numai de contribuabilii care au realizat, în anul 2019, venituri din salarii și din pensii, precum și din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă.

Pentru simplificarea mecanismului de distribuire a sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, se află în curs de elaborare un formular unic care cuprinde cele două perioade, fără ca acesta să afecteze opțiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente până la data publicării noului formular simplificat.

De asemenea, publicarea noului formular 230, nu exclude posibilitatea utilizării și depunerii la organul fiscal, în continuare a formularelor inițiale, dedicate celor două perioade aferente anului 2019.

DOCUMENT PNL prezintă programul guvernului Orban2, pe care însă nu îl susține: reorganizarea Finanțelor și ANAF, conectarea caselor de marcat și SAF-T CITEȘTE ȘI DOCUMENT PNL prezintă programul guvernului Orban2, pe care însă nu îl susține: reorganizarea Finanțelor și ANAF, conectarea caselor de marcat și SAF-T

Astfel, opțiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, poate fi exercitată până la data de 25 mai 2020, utilizând oricare dintre formulare, respectiv:

a) formularele existente, dedicate celor două perioade, situație în care se utilizează câte un formular pentru fiecare perioadă, sau

b) formularul unic simplificat, în care sunt cuprinse cele două perioade.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
declaratia 230
d230
formular fiscal