Cei care denunță încălcări ale legislației UE vor fi mai bine protejați

Cei care denunță încălcări ale legislației UE vor fi mai bine protejați
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2019

Parlamentul, Comisia și Consiliul European au ajuns, luni seară, la un acord în negocierile privind propunerea de Directivă de protejare a avertizorilor, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Directiva va oferi garanții legale și protecție celor care vor să facă dezvăluiri privind infracțiuni la locul de muncă.

VIDEO Taxiul aerian de la Airbus, în teste într-un oraș din Germania CITEȘTE ȘI VIDEO Taxiul aerian de la Airbus, în teste într-un oraș din Germania

Prin această Directivă, toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să adopte standarde care să îi protejeze pe avertizori, precum confidențialitate, protecție legală și sancțiuni pentru cei care încearcă să îi persecute.

Propunerea de Directivă privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii a fost făcută de PE și CUE în aprilie 2018.

„Activități ilegale și practici abuzive pot apărea în orice organizație, publică sau privată, de mici sau mari dimensiuni. Acestea pot lua mai multe forme, cum ar fi corupția sau frauda, greșeala profesională sau neglijența. Dacă nu sunt abordate, acestea pot avea uneori drept rezultat prejudicii grave aduse interesului public. Persoanele care lucrează pentru o organizație sau care sunt în contact cu aceasta în cadrul activităților lor profesionale sunt deseori primele care află despre existența unor astfel de activități și au, prin urmare, o poziție privilegiată pentru a-i informa pe cei care pot aborda problema.

Avertizorii, și anume persoanele care raportează (în cadrul organizației respective sau unei autorități externe) sau divulgă (publicului) informații privind un fapt ilegal obținute într-un context profesional, ajută la prevenirea prejudiciilor și la detectarea amenințării sau a prejudicierii interesului public care, în caz contrar, ar putea rămâne ascunse. Cu toate acestea, avertizorii sunt adesea descurajați să își raporteze preocupările de teama represaliilor. Din aceste motive, importanța de a asigura protecția eficace a avertizorilor în scopul apărării intereselor publice este recunoscută din ce în ce mai mult, atât la nivel european, cât și la nivel internațional”, se arată în motivele și obiectivele propunerii.

În plus, este specificat că introducerea unor norme solide de protecție a avertizorilor va contribui la protejarea bugetului Uniunii și la asigurarea unor condiții de concurență echitabile care sunt necesare pentru funcționarea adecvată a pieții unice și pentru ca întreprinderile să funcționeze într-un mediu concurențial echitabil.

„Propunerea va contribui la prevenirea și detectarea corupției care frânează creșterea economică, creând incertitudine economică, încetinind procedurile și antrenând costuri suplimentare. Propunerea va spori transparența mediului de afaceri, contribuind la strategia UE privind finanțarea sustenabilă. Propunerea furnizează un sprijin suplimentar acțiunilor întreprinse de Comisie pentru a asigura o impozitare echitabilă, mai transparentă și mai eficace în UE, astfel cum s-a anunțat în comunicarea adoptată ca răspuns la scandalul «Panama Papers». În special, propunerea completează inițiativele recente menite să protejeze bugetele naționale împotriva practicilor fiscale dăunătoare, precum și consolidarea propusă a normelor privind spălarea banilor și finanțarea terorismului”.

Propunerea va contribui la consolidarea punerii efective în aplicare a unei serii de politici esențiale ale UE care au un impact direct asupra finalizării pieței unice.

viewscnt
Afla mai multe despre
avertizori
legislatie ue