Ciolacu explică de ce nu vrea să scadă impozitarea la salariul minim pe economie și anunță ce deduceri pregătește

Ciolacu explică de ce nu vrea să scadă impozitarea la salariul minim pe economie și anunță ce deduceri pregătește

Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că știe că este o problemă la impozitarea muncii pe venituri mici, fiind „cea mai mare impozitare din UE”, însă nu poate veni cu scăderi ale impozitului pe salariul minim ca să evite situația în care numărul angajaților plătiți cu salariul minim se va dubla, deoarece sunt niște reforme în zona fiscală asumate prin PNRR, în noua lege a salarizării care vin la pachet și cu ceea ce privește impozitarea muncii. Șeful Executivului a adăugat că Guvernul va încerca să vină cu un sistem de deduceri pentru cei cu venituri mici.

VEZI AICI ȘI Ciolacu vorbește de deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ. În 2026, când vom intra în OCDE, vor veni și marile companii de asigurări

Urmărește-ne și pe Google News

„Eu nu pot risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie și să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajații în economie acum cu salariu minim, să am două treimi”, a mai explicat președintele PSD, citat de news.ro.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu CITEȘTE ȘI ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu

„Marea problemă e la impozitarea muncii la veniturile mici. Acolo putem spune foarte clar că este cea mai mare impozitare din UE. Pachetul cerut și de către Uniunea Europeană și asumat prin PNRR de România, indiferent cine l-a semnat și cum au negociat, este de a avea anumite reforme în zona fiscală și o nouă lege a salarizării, care vin ambele la pachet în ceea ce privește și impozitarea muncii. Până atunci vom încerca să venim cu un sistem de deduceri la cei cu venituri mici care se direcționează din punctul meu de vedere către sănătate, educație și pensii private.

Sunt servicii pe care în acest moment le susține Guvernul României, prin Casa de Sănătate. Știți foarte bine că Guvernul României alocă din ce colectează la Pilonul II de pensii și, din punctul meu de vedere, chiar dacă este un efort bugetar de peste 1% din PIB e un lucru bun pentru că aduce o sustenabilitate sistemului de pensii pe termen lung. Toate aceste servicii trebuie dezvoltate. Sunt un partener al partenerilor sociali, patronate și sindicate, dar un partener astfel încât să avem un plan, nu un plan pe moment cum s-a întâmplat de 30 de ani în România.

ULTIMA ORĂ Rompetrol a atacat în instanță suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rompetrol a atacat în instanță suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor

Am să stau la masă cu patronatele și sindicatele și vom începe acest plan de pus la punct, pentru că România nu poate să se dezvolte numai prin investiții. România trebuie să devină sustenabilă și prin servicii și prin tot ce înseamnă economie”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre scăderea impozitării la salariul minim, luni, a inaugurarea noii secții de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

„Eu nu pot risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie și să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajații în economie acum cu salariu minim, să am două treimi, a mai spus premierul.

Finanțele elimină deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi, întrucât nu poate funcționa cu sistemul e-Factură CITEȘTE ȘI Finanțele elimină deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi, întrucât nu poate funcționa cu sistemul e-Factură

„Acest lucru se va face cu un dialog concret, atât cu sindicatele, cât și cu patronatele. Eu nu fac lucrurile pe colțul mesei. Eu nu arunc România într-o aventură, după ce am muncit împreună cu toți colegii mei din Guvernul României să aducem această stabilitate macroeconomică. Da, spun de peste doi ani că este cea mai mare impozitare la salariile mici din Europa, peste tot. Dar legislația, eu nu pot risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie și să mă trezesc de la o treime, cât sunt angajații în economie acum cu salariu minim, să am două treimi. Asta înseamnă că am distrus România și nu am salvat-o. Ca să iau o măsură pe picior ca să îmi aducă eventuale voturi, nu am să o fac. Vă repet. Lăsați-mă, exact cum a venit Apocalipsa mereu, nu m-am încadrat în deficit, am dat faliment, vă anunț o veste bună. Să fiți atenți la inflația care va fi anunțată pentru două zile”, a completat șeful Guvernului.

El a mai anunțat că probabil vor fi luate o parte dintre măsuri, cum ar fi deduceri din impozite, în cazul în care ai copilul la grădiniță sau școală.

Măsurile fiscale recente au schimbat metodele de remunerare și fidelizare a angajaților din industria serviciilor pentru afaceri CITEȘTE ȘI Măsurile fiscale recente au schimbat metodele de remunerare și fidelizare a angajaților din industria serviciilor pentru afaceri

„În acest an presupun că o să începem să luăm parte din măsuri, dar când avem tot filmul și tot planul întreg și îi anunțăm pe români – cu asta se începe și la asta duce. Aici sunt deducerile – ai copilul la grădiniță, ai copilul la școală, îți deduci din impozite. Eu ca stat suport acest lucru.

Ai în sănătate, îți faci asigurare privată. Aceste servicii nu pot fi sustenabile numai de la bugetul de stat. Am ajuns la cheltuială cu domnul Rafila la aproape un miliarde euro pe lună pe sistemul de sănătate și mă uit la televizor și văd din două în două zile cum se spune că nu sunt bani de medicamente. Deci ceva nu funcționează. Nici eu, nici domnul Rafila nu ne permitem să jucăm în acest film. Presupun că am ajuns în funcțiile acestea ca să rezolvăm problemele”, a conchis Ciolacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
impozit