Cîțu: Firmele au amânat la plată, în baza facilității acordate de Guvern în martie, 16,15 miliarde lei, circa 1,5% din PIB

Cîțu: Firmele au amânat la plată, în baza facilității acordate de Guvern în martie, 16,15 miliarde lei, circa 1,5% din PIB
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 oct 2020

Totalul obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, a crescut și în septembrie și a ajuns la 16,15 miliarde lei, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Începând din martie, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă. Ministerul Finanțelor a anunțat că facilitatea nu va fi prelungită și după data de 25 octombrie, însă firmele vor avea disponibil un nou mecanism de eșalonare la plată, pe 12 luni, fără garanții și cu rate variabile. Noul mecanism de eșalonare, aflat încă în pregătire la Ministerul Finanțelor, va fi disponibil doar firmelor care nu înregistrau datorii la ANAF înainte de intrarea în starea de urgență (16 martie).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Suma la 30 septembrie este de 16,15 miliarde de lei, bani care au rămas la companii prin măsurile fiscale de amânare la plată", a spus Cîțu într-o conferință de presă susținută astăzi.

Pentru ultimele trei luni, iulie, august și septembrie, soldul amânărilor a urcat, per total, cu aproape 6 miliarde de lei.

Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale scadenteîncepând cu data de 21 martie 2020 fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. Termenul inițial a fost 25 iunie, dar a fost extins de Guvern până la 25 octombrie.

PIB pentru 2020 este estimat la 1.058 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 91 miliarde lei, reprezentând 8,6% din PIB.

Amânările la plată permise firmelor, de 16,15 miliarde lei, au ajuns astfel să reprezinte 1,52% din PIB.

ULTIMA ORĂ Domeniul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la finele anului. Autoritățile locale pot decide în continuare alte scutiri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Domeniul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la finele anului. Autoritățile locale pot decide în continuare alte scutiri

Deficitul bugetar s-a situat după primele opt luni (ianuarie-august) la 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB), față de 21,92 miliarde lei (2,07% din PIB) în perioada similară a anului trecut. Începând din martie, Guvernul a înregistrat deficite ridicate, martie - 10 miliarde de lei, aprilie - 8,8 miliarde de lei, mai - 12 miliarde de lei, iunie - 6,33 miliarde lei, iulie - 4,5 miliarde lei și august 5,1 miliarde lei, în contextul în care impactul economic al epidemiei a afectat puternic veniturile bugetului, iar cheltuielile au crescut.

În proiectul de rectificare prtezentat și adoptat de Guvern în august, ANAF estima că ar putea recupera până la final de an circa 7 miliarde de lei din sumele amânate la plată.

Despre modul în care ANAF va urmări recuperarea, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a persoanelor care sunt răspunzătoare pentru neplată, puteți citi aici.

Eșalonarea pe 12 luni

Ministerul Finanțelor a anunțat că firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă de până 12 luni, fără garanții și cu un calendar de rambursare propriu. Ministerul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care se reglementează eșalonarea la plată, în forma simplificată, a obligațiilor bugetare neachitate în urma crizei COVID-19.

Facilitatea se acordă pe o perioadă 12 luni, pentru obligatiile bugetare acumulate de la data intrării în starea de urgență (16 martie), cu condiția ca debitorii să nu fi înregistrat obligații fiscale restante dinainte de starea de urgență. Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanții.

Cererile de eșalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligațiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii cererii.

În cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plată vor intra, de asemenea, în calendarul de eșalonare.

Firmele care beneficiază de eșalonarea la plată a debitele bugetare restante vor avea obligația să achite la zi toate taxele și impozitele care se vor naște și datora după primirea eșalonării.

Procedura simplificată va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de eșalonare anexat, cu rate egale sau inegale, în funcție de cum apreciază fiecare contribuabil în parte.

O cerință pentru firmele care vor primi eșalonarea pentru 12 luni este să nu regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvență.

Finanțele vor dezvolta anul următor aplicații de mobil pentru SPV și extind accesul la arhiva online CITEȘTE ȘI Finanțele vor dezvolta anul următor aplicații de mobil pentru SPV și extind accesul la arhiva online

Situația obligațiilor fiscale amânate la plată în baza facilității fiscale introduse în martie

Luna Suma totală
amânată la plată
septembrie 16,15
miliarde lei
august 14,4
miliarde lei
iulie 12,5
miliarde lei
iunie 10,2
miliarde lei
mai 11,7
miliarde lei
aprilie 11,1
miliarde lei
martie 7,7
miliarde lei

sursă date: Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
plati
facilitate fiscala
amanare
ministerul finantelor