Clarificare legislativă pentru aplicarea scutirilor de impozit pe terenuri și clădiri în turism

Clarificare legislativă pentru aplicarea scutirilor de impozit pe terenuri și clădiri în turism
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 sep 2020

Reducerea de 50% la impozitul pe clădirile și terenurile folosite pentru prestarea de servicii turistice ar urma să se aplice în cazul utilizării acestora în scopul menționat pe o durată de cel mult 180 de zile și nu ”sezonier”, cum prevede legea acum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În prezent, Codul fiscal stabilește reducerea cu 50% a impozitului pentru terenurile și clădirile utilizate pentru prestarea de servicii turistice ”cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic”. 

Măsura are drept scop sprijinirea celor care nu pot încasa venituri, de-a lungul unui an, decât pe parcursul unui perioade limitate de timp.

Regulile pentru redeschiderea restaurantelor de azi: Triaj observațional al clienților, număr limitat la o masă, purtarea măștii în interior CITEȘTE ȘI Regulile pentru redeschiderea restaurantelor de azi: Triaj observațional al clienților, număr limitat la o masă, purtarea măștii în interior

Senatorul PSD Eugen Dogariu arată însă că, în practică, autoritățile locale și instituțiile de control găsesc interpretări diferite ale Codului fiscal astfel încât scutirile prevăzute nu pot fi aplicate.

”Acest lucru este consecința unei exprimări neclare, care lasă posibilitatea unor interpretări neconforme cu spiritul legii”, arată senatorul, care propune, într-un proiect legislativ, eliminarea acestor neclarități și  inroducerea în lege a unor formulări precise care să ușureze aplicarea în practică a acestor scutiri.

Astfel, inițiativa legislativă nu lărgește domeniul de aplicare a scutirilor și nici nu introduce noi scutiri, aducând doar clarificări condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de scutiri.

Franciza românească de 50 de restaurante DAbo: “Restricțiile Guvernului sunt pe cale să îngroape industria HoReCa. Clienții își cumpără la pachet și mănâncă pe stradă, iar noi stăm cu mesele strânse” CITEȘTE ȘI Franciza românească de 50 de restaurante DAbo: “Restricțiile Guvernului sunt pe cale să îngroape industria HoReCa. Clienții își cumpără la pachet și mănâncă pe stradă, iar noi stăm cu mesele strânse”

Prin urmare, proiectul legislativ prevede că atât impozitul pe terenurile, cât și pe clădirile ”aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%”.

Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiție, ca și acum.

Programul IMM Factor a fost aprobat. Guvernul va garanta facturile decontate de firme la bănci CITEȘTE ȘI Programul IMM Factor a fost aprobat. Guvernul va garanta facturile decontate de firme la bănci

”Pentru ca legea să satisfacă cerința de previzibilitate, ea trebuie să precizeze cu suficientă claritate întinderea și modalitățile de exercitare a puterii de apreciere a autorităților în domeniul respectiv, ținând cont de scopul legitim urmărit, pentru a oferi persoanei o protecție adecvată împotriva arbitrarului”, arată inițiatorul, care invocă decizii în acest sens ale Curții Constituționale.

De asemenea, autorul proiectului considerămcă aceste clarificări sunt absolut necesare și în contextul pandemiei de virus SARS-COV-2, prestatorii de servicii turistice fiind unii din operatorii economici cei mai afectați.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de ambele camere ale Parlamentului și apoi promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
teren
cladire
scutire
turism
sezonier
proiect
lege
aplicare
autoritati
parlament