Comisia Europeană a lansat consultări publice pentru reformarea regulilor referitoare la fiscalitate

Comisia Europeană a lansat consultări publice pentru reformarea regulilor referitoare la fiscalitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2020

Comisia Europeană a făcut miercuri un prim pas către reformarea regulilor referitoare la fiscalitate care susțin euro, prin lansarea de consultări publice, obiectivul fiind ca guvernele puternic divizate să ajungă la un punct de vedere comun, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pactul pentru Stabilitate și Creștere prevede în prezent că guvernele din Uniunea Europeană trebuie să mențină deficitele bugetare sub nivelul de 3% din PIB și datoria publică sub 60% din PIB, scrie News.ro.

Politicile relaxate ale unor guverne și falsificarea datelor statistice de către Grecia ua provocat criza datoriilor suverane în 2010, care aproape a distrus moneda unică.

INFOGRAFIC Analiza mediului antreprenorial. Creștere la radieri, scădere la înmatriculări CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Analiza mediului antreprenorial. Creștere la radieri, scădere la înmatriculări

Zona euro este în continuare profund divizată, statele din nordul UE, cu politici bugetare stricte, acuzând sudul de risipă. Sudul critică în schimb obsesia nordului pentru reducerea datoriilor.

”Așteptăm cu interes o discuție deschisă referitoare la ceea ce a funcționat, ceea ce nu a funcționat și modalitatea în care trebuie construit un consens pentru simplificarea regulilor și eficientizarea lor”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Comisia va primi reacții privind ceea ce trebuie schimbat până la jumătatea acestui an și va prezenta propuneri înainte de sfârșitul anului 2020, au declarat oficiali ai instituției.

Limitele referitoare la deficit și datoria publică vor fi menținute, dar UE va încerca să simplifice regulile și să se concentreze pe date controlate de guverne, cum ar fi cheltuielile în relație cu creșterea PIB.

În prezent, regulile UE folosesc indicatori precum deficitul de producție, care sunt teoretici, revizuiți deseori și nu sunt controlați de cei aflați la putere.

Comisia recunoaște că actualul sistem nu oferă guvernelor suficiente stimulente pentru a economisi în perioadele de creștere și să promoveze investițiile.

Executivul UE ar dori și schimbări care să susțină ambițiosul Acord Verde, oferind guvernelor mai mult spațiu pentru cheltuieli ”verzi”. Unele guverne sunt însă împotriva acestui acord.

Bulgaria, Letonia și România - ultimele în Uniunea Europeană după salariul minim pe economie CITEȘTE ȘI Bulgaria, Letonia și România - ultimele în Uniunea Europeană după salariul minim pe economie

Create în 1997 pentru a susține euro prin limitarea îndatorării, regulile au fst supuse unor trei revizuiri.

Prima, care a avut loc în 2005, a fost la inițiativa Germaniei și Franței, care au refuzat să accepte proceduri disciplinare împotriva lor.

Celelalte două revizuiri au avut loc în 2011 și 2013, pentru calmarea piețelor financiare afectate de criza datoriilor suverane. Schimbările au conferit Comisiei prerogative mai ample pentru a monitoriza și amenda guvernele pentru politicile iresponsabile.

Cu toate acestea, în pofida încălcării clare a regulilor bugetare de către Franța, Portugalia, Italia și Spania, în ultimii cinci ani, Comisia nu a sancționat niciuna dintre aceste țări.

Oficiali ai UE au afirmat în particular că prevalența politicii în fața legilor a redus relevanța regulilor fiscale în politicile țărilor din zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
fiscalitate