Comisia Europeană: Taxa pe lăcomie și alte măsuri recente pun presiune pe stabilitatea financiară. Politica monetară este tot mai constrânsă de măsurile fiscale

Comisia Europeană: Taxa pe lăcomie și alte măsuri recente pun presiune pe stabilitatea financiară. Politica monetară este tot mai constrânsă de măsurile fiscale
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 feb 2019

Noua taxă pe activele bancare ("taxa pe lăcomie)" va limita implementarea politicii monetare și creditarea și va crea presiuni la adresa stabilității financiare, afectând semnificativ solvabilitatea și profitabilitatea băncilor, consideră Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia afirmă că, după câțiva ani de eforturi de creștere a solidității sectorului bancar, stabilitatea acestuia se confruntă cu riscuri în creștere.

Taxa pe lăcomie nu este singura care amenință sectorul bancar românesc, potrivit CE, care amintește proiectele de lege care limitează dobânzile la credite, sumele cerute de recuperatori și calitatea de titlu executoriu a contractelor.

Totodată, limitele impuse pentru deductibilitatea pierderilor în cazul vânzărilor de creanțe au încetinit vânzările de credite neperformante.

"Noilea riscuri din sectorul bancar, slăbirea investitorilor instituționali (prin măsurile care afectează fondurile de pensii -n.red) și impredictibilitatea politicilor ar putea duce și la reducerea investițiilor private", se arată într-un raport de țară al Comisiei Europene.

Implementarea politicii monetare este tot mai constrânsă de măsurile fiscale, potrivit acestui raport, iar introducerea recentă a taxei pe activele bancare, legată de rata dobânzii interbancare (ROBOR), va limita cel mai probabil spațiul de manevră al BNR. 

Noua taxă ar putea crea și un conflit între obiectivul de a menține stabilitatea prețurilor și cel de a proteja stabilitatea financiară.

Saxo Bank, profit record ca urmare a vânzării participației la Saxo Payments CITEȘTE ȘI Saxo Bank, profit record ca urmare a vânzării participației la Saxo Payments

"Stabilitatea sectorului bancar este amenințată de schimbările legislative recente. În decembrie 2018, Parlamentul a adoptat o serie de legi, care încă nu sunt în vigoare (incluisv limitarea retroactivă a ratelor de dobândă din contractele de credit), care sunt așteptate să afecteze reducerea creditelor neperformante, cu un impact negativ asupra nivelului deja redus de intermediere financiară din România. Și mai îngrijorător, noua taxă pe active bancare ar putea avea efecte distructive de lungă durată asupra caacității băncilor de a finanța economia, a implementării politicii monetare și creșterii economice", notează CE.

"În decembrie 2018, fără un studiu de impact și fără a consulta acționarii, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care introduce o nouă taxă pentru bănci ("taxa pe lăcomie"), aplicabilă activelor totale și legată de ROBOR. Taxa este puternic prociclică și limitează mecanismul de stabilire a prețurilor în sectorul bancar. La nivelui ROBOR din ianuarie 2019, taxa reprezintă 1,2% din active pe an, Pe baza unei analize preliminare, taxa va crea presiuni la adresa stabilității financiare, afectând semnificativ solvabilitatea și profitabilitatea băncilor și înrăutățind situația pentru băncile mai slabe. Impactul asupra profitabilității sectorului bancar are să fie mult mai mare decât în cazul altor state europene care au introdus astfel de taxe în trecut, inclusiv state din regiune. Totodată, taxa este de natură să afecteze activitatea de creditare, să reducă și mai mult gradul de intermediere bancară și să limiteze flexibilitatea politicii monetare și mecanismul de transmisie a acesteia. Intermedierea bancară în România (măsurată ca rata creditului din sectorul privat la PIB) este, în prezent, cea mai mică din UE".

CE amintește că alte trei proiecte de lege cu impact potențial negativ asupra sectorului bancar au fost adoptate recent în Parlament. 

"Legea care limitează valoarea recuperabilă din creditele neperformante vândute va reduce și mai mult abilitatea băncilor de a reducere NPL-urile și de a continua reparerea bilanțurilor. Legea va afecta negativ veniturile investitorilor în aceste creanțe și ale companiilor de colectare, crescând riscul unor ieșiri de pe piață și subminând piața secundară a activelor cu probleme. Mai mult, legea ar da dreptul rău-platnicilor de a răscumpăra activele cu probleme de la investitori la prețuri plafonate, obținând ștergerea datoriilor și ar putea crea hazard moral și reduce disciplina de plată în sectorul bancar. Legea ar putea reduce accesul la creditare pentru anumite categorii de debitori, băncile devenind probabil mai selective. Totodată, aplicarea retroactivă (pentru contractele în vigoare - n.red) a legii care plafonează dobânzile va crește incertitudinea cadrului legal", afirmă Comisia.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe lacomie
raport ce
politica monetara