CONFIRMARE Legislația fiscală, schimbată pentru Unifarm. Opoziția: Se intervine într-o anchetă

CONFIRMARE Legislația fiscală, schimbată pentru Unifarm. Opoziția: Se intervine într-o anchetă
Marius Oncu
Marius Oncu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 mar 2022

Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat un proiect de lege, prezentat anterior de Profit.ro, care ar urma să facă posibilă restructurarea și chiar conversia în acțiuni a sumelor "acordate, în perioada stării de urgență, cu titlu de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului". 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prevederile fuseseră introduse, în urmă cu două săptămâni, în comisia de buget-finanțe a Senatului, după ce proiectul a fost întors din plen tocmai în acest scop, autorii amendamentelor fiind, aspect neobișnuit, mai mulți senatori PSD din comisia de Sănătate, alături de unul dintre senatorii PSD din comisia de buget-finanțe. Printre autori sunt Adrian Streinu-Cercel și Florian Bodog.

DOCUMENT Guvernul șterge datorii către stat ale mai multor companii din domeniul apărării - proiect CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul șterge datorii către stat ale mai multor companii din domeniul apărării - proiect

Deputatul USR Claudiu Năsui a acuzat coaliția de guvernământ că proiectul ar fi fost adoptat rapid de Parlament tocmai că prin amendamentele de la Senat ar fi ștearsă practic datoria făcută de conducerea companiei, în starea de urgență, pentru achiziiții investigate acum de DNA.

”Este o mare mizerie ce se întâmplă, nu e fondul proiectului, sunt niște amendamente pe care le forțați, Intervenim pe o anchetă penală care se întămplă, practic ștergem achizițile penale care au făcute în timpul pandemiei”, a spus Năsui, care a adăugat că o astfel de conversie a datoriei în acțiuni poate fi interpretată și ca ajutor de stat nepermis.

Amendamentele acestuia de eliminare a modificărilor aduse la Senat nu au întrunit voturi suficiente, PSD și PNL abținându-se, dar votând apoi forma transmisă de senatori. 

Liberalii pregătesc reducerea impozitelor aplicate pensiilor private, Pilonul III, și celor obligatorii administrate privat, Pilonul II. La pensiile de la stat nu sunt prevăzute facilități de impozitare CITEȘTE ȘI Liberalii pregătesc reducerea impozitelor aplicate pensiilor private, Pilonul III, și celor obligatorii administrate privat, Pilonul II. La pensiile de la stat nu sunt prevăzute facilități de impozitare

Unifarm a contractat în starea de urgență un împrumut de 1,15 miliarde lei din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Banii au înlocuit o finanțare convenită anterior cu EximBank. La Unifarm au fost invocate probleme în ce privește achizițiile derulate în pandemie, fiind deschisă și o anchetă a DNA în acest scop.

"ART. IV

(1) Ministerul Finanțelor Publice poate acorda, la solicitarea Companiei Naționale UNIFARM - S.A., un împrumut, din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.150.000 mii lei, pe o perioadă de 6 luni de la momentul acordării acestuia, respectiv data creditării contului prevăzut la alin. (5).", prevede o ordonanță adoptată de Guvern în martie, la câteva zile de la debutul stării de urgență.

"Legea a trecut luni de plen, când a fost votat și raportul suplimentar din 8 martie. Practic legea a fost întoarsă la comisie în data de 23.02.2022  pentru aceste amendamente. Necesitatea amendamentelor a fost legată de facilitățile pe care să le poată accesa firmele de stat pentru a putea depăși perioada dificilă (urgență/alertă). Unifarm pare sa fie una dintre mize", a declarat, contactat de Profit.ro, senatorul USR Ion-Narcis Mircescu, membru în comisia de buget-finanțe a Senatului.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu 104 voturi din 105 senatori prezenți. Un senator neafiliat s-a abținut de la vot.

Modificare avizată la Legea contabilității: Angajatorii scapă de o corvoadă CITEȘTE ȘI Modificare avizată la Legea contabilității: Angajatorii scapă de o corvoadă

Modificările introduse în Senat și consfințite în Camera Deputaților

Să poată fi cerută restructurarea împrumuturilor acordate de Finanțe în starea de urgență la fel ca în cazul obligațiilor fiscale restante

  • în sensul prezentului capitol, sunt considerate obligații bugetare și obligațiile de plată aferente sumelor acordate, în perioada stării de urgență, cu titlu de împrumut din venituri rezultate din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și transmise spre recuperare organului fiscal central, care nu privesc sume ce fac obiectul ajutorului de stat.

Termenul până la care va putea fi cerută restructurarea să fie 31 decembrie 2022

  • Debitorii care înregistrează obligații de natura celor prevăzute la art. 1 alin. (2^1) depun notificarea până la data de 31.12.2022 inclusiv, sub sancțiunea decăderii și cu respectarea cerințelor prevăzute de prezentul alineat.

Împrumuturile acordate de Trezoreria Finanțelor în starea de urgență să poată fi transformate în acțiuni

  • Prin derogare de la dispozițiile art. 264 din Codul de procedură fiscală, în scopul aplicării prezentului capitol, se poate aproba conversia în acțiuni și pentru obligațiile prevăzute la art. 1 alin. [2"1), datorate de debitorii la care statul este acționar integral sau majoritar.

Nu este clar ce sens ar avea ca statul să transforme în acțiuni datoria unei firme la cre este oricum acționar integral. Situația ar fi echivalentă cu o ștergere a datoriei.

Inițiatorii amendamentelor

Senator Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel
Senator Leonard Azamfirei
Senator Cristina Stocheci
Senator Florian Bodog
Senator Călin-Gheorghe Matieș

(click pe poza pentru amendamentele aduse în comisia de buget-finanțe din Senat)

CONFIRMARE Legislația fiscală, schimbată pentru Unifarm. Opoziția: Se intervine într-o anchetă

DOCUMENT Problema fiscală a tichetelor cadou va fi rezolvată după modelul aplicat în cazul diurnelor transportatorilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Problema fiscală a tichetelor cadou va fi rezolvată după modelul aplicat în cazul diurnelor transportatorilor

Conducerea Unifarm a mai cerut eșalonarea creditului de la Finanțe pe o perioadă de 7 ani

Conducerea numnită la Unifarm după declanșarea anchetelor penale a inițiat mai multe demersuri pentru a stabiliza compania, principala problemă fiind creditul de 1,15 miliarde lei luat pe numai 6 luni de la Trezoreria Ministerului Finanțelor.

Aceștia au acuzat mai multe nereguli, printre care faptul că Ministerul Finanțelor a acordat creditul fără ca acesta să fie avizat, din partea companiei, de către Consiliul de Administrație. De asemenea, au încercat să obțină extinderea termenului de rambursare sau restructurarea pe o perioadă de 7 ani. Aceste variante nu au avut finalitate, întrucât ar fi trebuit inițiate de către autoritatea tutelară, Ministerul Sănătății.

Compania afirmă că a informat Președinția, Guvernul și Ministerul Sănătății prin numeroase adrese referitoare la starea critică a companiei.

Mai multe detalii sunt disponibile în raportul de mai jos, publicat de Unifarm anul trecut (click pe poza pentru raport).

CONFIRMARE Legislația fiscală, schimbată pentru Unifarm. Opoziția: Se intervine într-o anchetă

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
restructurare
senat
ministerul finanțelor
trezorerie
unifarm