Contractele de muncă încep să se micșoreze în Codul Muncii: După ce PNL a propus contractul cu ”cel puțin 32 ore/lună”, PSD merge mai departe și susține ”contractul de zero ore”

Contractele de muncă încep să se micșoreze în Codul Muncii: După ce PNL a propus contractul cu ”cel puțin 32 ore/lună”, PSD merge mai departe și susține ”contractul de zero ore”
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 iun 2022

Senatorii PSD s-au gândit să introducă în Codul Muncii un nou tip de contract de muncă, intitulat ”contractul de zero ore”, prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Inițiativa social-democrată vine la scurt timp după ce liberalii au propus două tipuri de noi contracte pentru a fi introduse în Codul Muncii, tot în ideea că vor răspunde nevoii de flexibilizare a pieţei muncii din România.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

Un prim contract gândit de PNL este contractul de muncă “la cerere”, respectiv contractul în baza căruia salariatul prestează activitate pentru şi sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele şi în intervalul orar stabilite de către angajator, cu condiţia înştiinţării în scris a salariatului în termenul stabilit în contract, dar care nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activităţii pentru care este solicitat.

Angajatorul are obligaţia de a garanta în plată salariul aferent numărului de ore prestate de către salariat, dar nu mai puţin de salariul aferent unui număr de cel puţin 32 ore/lună.

DECIZIE Legea contabilități, modificată: Angajatorii scapă de o corvoadă privind statele de salarii CITEȘTE ȘI DECIZIE Legea contabilități, modificată: Angajatorii scapă de o corvoadă privind statele de salarii

Acum, PSD merge mai departe și propune ”contractul de zero ore”.

Contractul de zero ore este acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil”, este definiția noului tip de contract.

Astfel, ”angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract de zero ore, munca fiind prestată doar la cererea angajatorului”, mai prevede proiectul.

Totodată, conform proiectului, ”drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, conform numărului de ore consemnate de către angajator în pontaje, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru”.

DECIZIE Salariile bugetarilor, majorate de la 1 iulie cu un sfert din nivelul prevăzut de lege. Salariile din Transporturi și Cultură, majorate cu 15% pentru ”complexitatea muncii”. Spor de 50% pentru unii bugetari CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariile bugetarilor, majorate de la 1 iulie cu un sfert din nivelul prevăzut de lege. Salariile din Transporturi și Cultură, majorate cu 15% pentru ”complexitatea muncii”. Spor de 50% pentru unii bugetari

”Contractele de zero ore”, susțin inițiatorii, vor oferi ”beneficii de bază de securitate socială, inclusiv plata concediilor de maternitate/paternitate, concediu de odihnă și asigurări de sănătate”.

”Realitatea cotidiană demonstrează faptul că multe companii întâmpină dificultăți atunci când trebuie să organizeze programul de lucru al salariaților. Orele de lucru nu sunt întotdeauna suficiente pentru îndeplinirea unor sarcini, iar unii angajatori plătesc ore suplimentare pentru a se asigura că activitățile sunt efectuate în termen. De asemenea, unii angajatori încearcă să nu plătească orele suplimentare, astfel încât și salariații sunt prejudiciați”, argumentează autorii proiectului, care consideră astfel că noile ”contracte de zero ore” ar suplini nevoia de ”ore suplimentare”.

Pentru a intra în vigoare, ambele inițiative trebuie să fie adoptate de Parlament și promulgate.

viewscnt
Afla mai multe despre
contract
munca
zero
ore
psd
pnl
codul muncii