Costul orar al forței de muncă, în creștere

Costul orar al forței de muncă, în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2022

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 6,73% în trimestrul IV din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, și cu 2,49% raportat la trimestrul precedent din 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În trimestrul IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (8,80%), activități de servicii administrative și activități de servicii suport (7,86%) și activități profesionale, științifice și tehnice (7,53%), scrie Agerpres.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ (-17,57%), ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar).

Potrivit datelor INS, la o distanță considerabilă, cu scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au situat administrația publică (-3,66%), respectiv producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,49%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,48%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 2,72%.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în hoteluri și restaurante (13,49%), învățământ (11,59%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (10,33%). Față de perioada analizată, ușoare diminuări ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat doar în tranzacții imobiliare (-0,55%), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,50%).

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 6,76%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,14%.

INS menționează că indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată. 

viewscnt
Afla mai multe despre
forta de munca
ins