Costul orar al forței de muncă, în creștere

Costul orar al forței de muncă, în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2023

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, o rată de creștere de 11,22%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,80%. În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 11,22%”, arată datele INS.

VIDEO Prima News: Bacșisul pe bon în restaurant a devenit o rutină CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Bacșisul pe bon în restaurant a devenit o rutină

TRIMESTRUL IV 2022 COMPARATIV CU TRIMESTRUL III 2022

Față de trimestrul III 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacții imobiliare (10,27%), construcții (9,53%), activități profesionale, științifice și tehnice (7,15%), transport și depozitare (7,12%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (7,11%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ (-21,27%), ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IVlea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar).

La o distanță considerabilă s-a situat administrația publică unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte1 (non-salariale) cu 3,26%.

TRIMESTRUL IV 2022 COMPARATIV CU TRIMESTRUL IV 2021

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacții imobiliare (19,95%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (19,93%), respectiv în hoteluri și restaurante (18,11%). Față de perioada analizată, o ușoară diminuare a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-0,41%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
costuri