Calculul unui ștat de plată poate fi realizat și în Excel, fără a fi nevoie de utilizarea în acest sens a unui program în care să fie introduse datele. Pentru a face calculul sunt necesare, însă, mai multe informații, detaliate mai jos într-un material realizat de Asociația Accounting All The Time (AATT).
De ce anume avem nevoie pentru a calcula un ștat de plata în Excel
- Dosarele de personal - în situația în care firma este mică, are fluctuații de personal lunare și nu există departament de resurse umane, contabilul întocmește ștatul de plata. În aceste dosare o să vedem modificări ale contractelor de muncă, acte adiționale, intrări, ieșiri (asta în situația în care întocmirea contractului individual de muncă (CIM) și raportarea lor în Revisal se realizează de către persoana A, pe baza de factură)
- Pontajul pus la dispoziție de către societatea beneficiară a ștatului de plata. În acest tabel numit pontaj vom avea salariații, zilele, numărul de ore lucrate . În situația în care contablitatea este externalizată, contabilul nu are cum să dețină aceste date. Pontajul cuprinde și numărul de ore suplimentare, ore de weekend, ore de noapte.
- Cererile de concediu de odihnă ale salariaților care sunt sau urmează să între în concediu de odihnă
- Certificatele medicale ale salariatiilor care sunt în concediu medical
- Bonusurile acordate
În momentul în care persoana care efectuează calculul salariilor a primit aceste date, mai are nevoie de: contribuții, procente, mod de calcul sau baza la care se aplică.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Contribuțiile pentru anul 2017
1. Contribuții angajator
- CAS (asigurări sociale) 15,8%
- CASS (asigurări sociale de sănătate) 5,2%
- ȘOMAJ (contribuția la fondul de șomaj) 0,5%
- CCI( concedii și indemnizații) 0,85%
- Creanțe salariale (FGPCS) 0,25%
- Fond de risc și accidente 0,15%
- Fond de handicap
Aceste procente se aplică folosind ca bază venitul total brut.
2. Contribuții angajat
- CAS (asigurări sociale) 10,5%
- CASS (asigurări sociale de sănătate ) 5,5%
- ȘOMAJ (contribuția la fondul de șomaj) 0,5%
- Impozit 16%
Baza la care este efectuat calculul
Șomajul este singură contribuție care calculată la salariul tarifar, iar în rest, cu anumite particularități, baza de calcul o reprezintă venitul brut.
Model orientativ în Excel
Ștatul de plată aferent perioadei lucrate va fi însoțit de către „fluturaș” un document individual primit de salariat, document care conține toate informațiile cu privire la modul de calcul și sumele reținute.
Model tot în Excel
În continuare trebuie parcurși următorii pași:
- centralizator contribuții angajat, contribuții angajator
- notă contabila de înregistrare a salariilor
- declarația D 112
- ordinele de plata aferente obligațiilor fiscale de mai sus
Nota contabila se listează și trebuie să corespundă cu ștatul și cu centralizatorul. Declarația D112 trebuie să corespundă cu ștatul și centralizatorul. Plățile efectuate vor corespunde cu toate cele de mai sus.