De astăzi, ANAF primește doar online cereri, înscrisuri sau alte documente. Persoanele juridice, asocierile, profesiile liberale, PFA, II, IF trebuie să utilizeze SPV

De astăzi, ANAF primește doar online cereri, înscrisuri sau alte documente. Persoanele juridice, asocierile, profesiile liberale, PFA, II, IF trebuie să utilizeze SPV
scris 1 mar 2022

Începând de astăzi, 1 martie 2022, contribuabilii persoane juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent (PFA, II, IF) vor fi obligați să transmită organului fiscal central (ANAF) cereri, înscrisuri sau orice alte documente numai prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV).

În situația în care contribuabilii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul SPV a diverselor cereri, iar acestea sunt depuse în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca ANAF să notifice contribuabilii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul SPV.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Obligativitatea transmiterii la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor sau a altor documente prin intermediul SPV a fost introdusă anul trecut prin ordonanță a Guvernului.

ANAF recomandă de mai mult timp contribuabililor să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea în Spațiul Privat Virtual, pentru a evita eventualele efecte negative care pot apărea în situația în care un document trebuie depus într-un anumit termen, iar acest lucru se realizează fizic și nu prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cum ar fi: pierderea dreptului de a beneficia de o facilitate fiscală, aplicarea unor amenzi etc.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declarații, cereri, solicită documente, verifică situația fiscală proprie, etc.

Persoanele fizice sau juridice, care dețin certificate digitale calificate, pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu dețin un astfel de certificat, pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator și parolă.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
spv
declaratii fiscale
declaratie fiscala
activitati independente
profesii liberale