De astăzi intră în vigoare noi norme UE pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale de către companii

De astăzi intră în vigoare noi norme UE pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale de către companii
scris 1 ian 2019

La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare noi norme ale Uniunii Europene pentru eliminarea celor mai frecvente practici de evitare a obligațiilor fiscale de către companii, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, toate statele membre vor aplica cinci măsuri antiabuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizează principalele forme de evitare a obligațiilor fiscale practicate de marile companii multinaționale, scrie News.ro.

”Comisia a luptat constant și pentru o perioadă lungă de timp împotriva planificării fiscale agresive. Bătălia nu este încă câștigată, dar astăzi facem un pas foarte important în lupta noastră împotriva celor care încearcă să profite de neconcordanțele dintre sisteme fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata de obligații fiscale în valoare de miliarde de euro”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Încă cinci firme primesc ajutor de stat pentru investiții majore, totalul urcă în 2018 la 19 acorduri de finanțare, un nou record CITEȘTE ȘI Încă cinci firme primesc ajutor de stat pentru investiții majore, totalul urcă în 2018 la 19 acorduri de finanțare, un nou record

Normele se bazează pe standardele globale elaborate de OCDE în 2015 cu privire la erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) și ar trebui să contribuie la prevenirea deturnării profiturilor neimpozitate în afara UE.

Toate statele membre vor putea să impoziteze profiturile transferate în țări cu un nivel redus de impozitare în care compania nu are o activitate economică reală (norme privind societățile străine controlate).

Câștigurile în ceea ce privește activele precum proprietatea intelectuală, care au fost transferate de pe teritoriul UE, vor deveni de acum încolo, de asemenea, impozabile în UE (norme privind impozitarea la ieșire).

Pentru a descuraja companiile să creeze acorduri de îndatorare artificiale menite să reducă la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobânzii nete pe care o societate îl poate deduce din venitul său impozabil (norme privind limitarea deductibilității dobânzii).

Companiile vor fi împiedicate să exploateze neconcordanțele din legislația fiscală a două țări diferite din UE pentru a evita impozitarea (norme privind tratamentul neuniform al elementelor hibride).

Statele membre vor avea posibilitatea de a aborda mecanismele de evitare a obligațiilor fiscale care nu fac obiectul unor norme specifice de combatere a evitării obligațiilor fiscale (norma generală anti-abuz).

Propuse mai întâi de Comisie în 2016, normele obligatorii din punct de vedere juridic, cunoscute sub numele de ATAD (Directiva împotriva evitării obligațiilor fiscale), au fost convenite rapid, pentru a stimula eforturile globale de combatere a planificării fiscale agresive. Acordul a urmat acordului dintre țările OCDE privind recomandările de limitare a erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS) și a făcut din UE un lider mondial în ceea ce privește abordarea politică și economică a impozitării societăților.

Acordul a fost prelungit în februarie 2017, pentru a se asigura că schemele de orice tip, bazate pe tratamentul neuniform al elementelor hibride, nu pot fi utilizate pentru a se evita impozitarea în UE, chiar și în cazul în care schemele respective implică țări din afara UE. Normele care reglementează tratamentul neuniform al elementelor hibride care implică țări din afara UE vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Uniunea Europeană se află în prima linie a eforturilor globale de combatere a evitării obligațiilor fiscale și a evaziunii fiscale. Noile norme privind transparența au intrat treptat în vigoare pentru a se asigura că statele membre au informațiile de care au nevoie pentru a combate societățile care nu își plătesc impozitele în mod echitabil.

De asemenea, UE acționează pentru a se asigura că partenerii săi internaționali pun în aplicare standarde globale de combatere a evitării obligațiilor fiscale, prin lucrările sale în curs privind lista jurisdicțiilor fiscale necooperante.

Comisia a propus, de asemenea, reforme ample ale impozitului pe profit, care ar urma să revizuiască modul în care companiile multinaționale sunt impozitate în UE, asigurând în același timp un mediu de afaceri care face viața mai ușoară pentru societățile care desfășoară activități comerciale la nivel transfrontalier.

Potrivit Comisiei Europene, unele companii exploatează diferențele între reglementările statelor membre, pentru a-și reduce obligațiile fiscale prin transferarea profiturilor în cadrul UE. Planificarea fiscală agresivă se folosește și de slăbiciunile dintr-un sistem fiscal național, sau de absența unor măsuri împotriva acestei practici într-un stat membru pentru a scăpa de impozitare pe piața unică. Impozitarea eficientă este dependentă în mare măsură de coordonarea strânsă între statele membre, pentru a elimina oportunitățile de evitare a plății taxelor și prevenirea transferării profiturilor pe piața unică.

Noile reguli vor asigura că statele membre vor implementa măsuri coordonate împotriva evitării taxelor, pentru îmbunătățirea instrumentelor colective de apărare împotriva planificării fiscale agresive. Totodată, stabilesc o abordare comună pentru combaterea riscurilor externe de eludare a taxelor și împiedicarea companiilor să transfere profiturile netaxate din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatii fiscale
uniunea europeana