DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric

DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 mai 2024

Proprietarii care renovează clădirile clasate ca monumente istorice pe propria cheltuială vor beneficia de scutire de impozit pe imobil inclusiv pe durata lucărilor de renovare, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament. Proiectul prevedea inițial scutirea de impozit, pe perioada realizării lucrărilor de renovare şi timp de 5 ani de la recepţia lucrărilor, inclusiv pentru încăperile în care se desfășoară activități economice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: Codul fiscal prevede în prezent că sunt scutite de impozit/taxă pe clădiri pentru imobilele clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.

Noi reguli avizate pentru autorizarea de către primării a restaurantelor. Primarii nu vor mai verifica autorizații de incendiu sau de mediu. Documentele prevăzute CITEȘTE ȘI Noi reguli avizate pentru autorizarea de către primării a restaurantelor. Primarii nu vor mai verifica autorizații de incendiu sau de mediu. Documentele prevăzute

”Numărul relativ restrâns de monumente istorice care au fost reabilitate în ultimii ani a fost determinat de costurile foarte ridicate pe care le presupune realizarea unor asemenea lucrări: un grad deosebit de ridicat de expertiză pentru resursa umană angrenată (arhitecţi, ingineri constructori, restauratori etc), costul foarte ridicat al materialelor de construcţii compatibile, pentru a nu afecta calitatea arhitectonică deosebită şi pentru a conserva caracteristicile unice”, explică inițiatorii, deputați și senatori liberali.

Aceștia adaugă că în condiţiile în care bugetele administraţiilor publice locale nu pot susţine ample proiecte de reabilitare a monumentelor istorice, crearea unor facilităţi fiscale pentru proprietarii clădirilor clasate ca monumente istorice ar putea constitui un stimul suplimentar pentru restaurarea/consolidarea/reabilitarea acestora de către deţinătorii lor.

Prin urmare, în scopul încurajării realizării cât mai rapide a lucrărilor de renovare/reabilitare a monumentelor istorice, proiectul prevedea completarea Codului fiscal cu scutirea de impozit/taxă pe clădiri clasate ca monumente istorice care încă nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată, scutirea operând și pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, dar şi pentru o perioadă de 5 ani de la recepţia lucrărilor.

Față de forma actuală a legii, prin completarea propusă reieșea că scutirea s-ar fi aplicat inclusiv pentru încăperile folosite pentru activități economice, dar exclusiv pe durata lucrărilor de renovare sau reabilitare şi pentru o perioadă de 5 ani de la recepţia lucrărilor. Așadar, după cei 5 ani de la recepția lucrărilor, scutirea de impozit nu s-ar mai fi aplicat încăperilor respective.

Vechimea în muncă, recunoscută pentru contractele de mandat, preconizate cu un nou statut în Codul muncii CITEȘTE ȘI Vechimea în muncă, recunoscută pentru contractele de mandat, preconizate cu un nou statut în Codul muncii

Proiectul a fost adoptat în.mod tacit de senatori, astfel că a ajuns fără modificări la deputați, care au decis să elimine complet scutirea de impozit pentru încăperile în care au loc activități economice.

Ca urmare, scutirea de impozit/taxă pe imobil se va aplica și pentru: ”clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizației de construcție și până la data procesului-verbal de recepție finală privind lucrările efectuate”.

Noua facilitate mai trebuie promulgată și va aplica de la 1 ianuarie 2025.   

viewscnt
Afla mai multe despre
cladire
monument
istoric
renovare
scutire
impozit
facilitate
fiscal
proiect