Declarația 600 – Finanțele au lansat documentul care introduce un nou termen de depunere. Cum explică amânarea

Declarația 600 – Finanțele au lansat documentul care introduce un nou termen de depunere. Cum explică amânarea
scris 22 ian 2018

Ministerul Finanțelor a lansat în această seară, în dezbatere, proiectul ordonanței de urgență care introduce un nou termen de depunere a Declarației 600, modificare anunțată anterior de Profit.ro și confirmată ulterior de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Documentul stabilește că formularul va fi depus până la 1 martie 2018, nu până la 31 ianuarie 2018.

Proiectul poate fi văzut AICI, iar explicațiile Finanțelor sunt prezentate AICI.

Ordonanța de urgență va fi adoptată de Guvern pe 31 ianuarie, atunci când Executivul poate aviza astfel de acte normative, acum fiind vacanță parlamentară.

Declarația 600 poate fi depusă și prin SPV CITEȘTE ȘI Declarația 600 poate fi depusă și prin SPV

Declarația 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie, potrivit actualului termen, de către persoanele care, în anul fiscal precedent, au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse. Declarația poate fi depusă online, cu certificat digital, sau prin Spațiul Privat Virtual.

Declarația trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an. Fiscul a anunțat anterior că, din 15 ianuarie, formularul poate fi depus, pe lângă ghișeu, și în format electronic.

Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, , indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an. Astfel, dacă o persoană care anul trecut a obținut, spre exemplu, astfel de venituri în valoare de 30.000 de lei pe an, trebuie să depună Declarația 600 și să plătească contribuții la CAS și CASS, chiar dacă în 2018 are venituri sub plafonul de 22.800 de lei, urmând, însă, să nu mai aibă obligația de a plăti contribuții în 2019.

Declarația 600 - răspunsuri ale Fiscului la problema începutului de an: cine și cum trebuie să depună formularul CITEȘTE ȘI Declarația 600 - răspunsuri ale Fiscului la problema începutului de an: cine și cum trebuie să depună formularul

Declarația 600 era utilizată în anii trecuți de persoanele cu activități independente pentru contribuțiile la CAS, însă de anul acesta se depune și pentru cele la CASS, astfel că numărul celor care au această obligație a crescut.

ANAF a anunțat că aproximativ 210.000 contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

De la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, CAS și CASS sunt datorate astfel

  • CAS este datorată doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut brut este de 1.900 lei);
  • CASS este datorată doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
ANALIZĂ Cine și în ce condiții are obligația să depună Declarația 600 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine și în ce condiții are obligația să depună Declarația 600

Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut brut pe țară.

Formularul 600 este depus doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia 600
fisc
anaf
ministerul finantelor