Declarația privind beneficiarul real - ONPCSB anunță ce se întâmplă cu firmele care nu au depus declarația, deși au depășit termenul de 15 zile

Declarația privind beneficiarul real - ONPCSB anunță ce se întâmplă cu firmele care nu au depus declarația, deși au depășit termenul de 15 zile
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 iun 2021

Noul termen pentru depunerea în 2021 a declarației anuale privind beneficiarul real, de 1 octombrie, se aplică și societăților în cazul cărora intervalul de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare, în care erau obligate conform legislației anterioare să depună declarația, s-a încheiat înainte de intrarea în vigoare a OUG 43 din 27 mai a Guvernului, cea care a stabilit noul termen, a transmis Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OUG 43, cea care reglementează termenul limită de 1 octombrie pentru 2021, a fost adoptată de Guvern pe 27 mai și publicată în Monitorul Oficial pe 31 mai.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Unele societăți au aprobat situațiile financiare, de exemplu, la începutul lunii mai, având și obligația, conform legislației în vigoare la momentul respectiv, de a depune în termen de 15 zile declarația privind beneficiarul real.

Cum reprezentanți ai statului au promis public că termenul pentru depunerea declarației va fi extins în scurt timp, unele societăți au ales să amâne depunerea, chiar dacă depășeau termenul de 15 zile.

Societățile respective nu riscă sancțiuni din acest motiv, precizează acum ONPCSB.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

"Potrivit articolului unic alin.(1) din OUG nr. 43/2021 pentru prelungirea termenului de depunere a declarației anuale privind beneficiarul real al persoanei juridice, prevăzut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, "Prin derogare de la prevederile art. 56 alin.(4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021, declarația anuală privind beneficiarul real al persoanei juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată persoana juridică până la data de 1 octombrie 2021" (sublinierea noastră).

Prin urmare, pentru anul 2021, nu se mai aplică termenul de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale pentru depunerea declarației anuale privind beneficiarul real, aceasta putând fi depusă până la data de 1 octombrie 2021, dată până la care depun declarația anuală toate persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului cărora le incumbă respectiva obligație", a răspuns, la întrebarea Profit.ro, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

DOCUMENT PNRR - Guvernul promite că \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT PNRR - Guvernul promite că "fentarea ANAF" va deveni complicată. Separarea Vămii de ANAF, revizuirea impozitării muncii, taxare diferențiată la mașini și clădiri

Amânarea până la 1 octombrie a fost anunțată cu câteva săptămâni înainte de către ministrul Economiei, Claudiu Năsui. El este cel care a inițiat anul trecut un proiect de lege în Parlament, adoptat, care a exclus de la depunerea declarației firmele cu asociați doar persoane fizice. Cum a anunțat însă Profit.ro, în urma unui amendament introdus de Guvern anul acesta, excepția respectivă a fost anulată.

Amânarea până la 1 octombrie acordă timp Ministerului Economiei, care a început consultări cu Comisia Europeană referitor la modificarea legislației care impune depunerea declarației privind beneficiarul real, după cum a scris informațiilor Profit.ro.

Ministerul încearcă să convingă Comisia să accepte ca România să simplifice mecanismul de declarare, similar situației din Austria, astfel încât declarația să nu fie depusă în cazurile în care statul poate completa cu informații pe care le deține deja Registrul beneficiarilor reali ai societății, evidență a cărei necesitate este impusă de o directivă europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia beneficiar real
beneficiar real
onpcsb
claudiu nasui
depunere declaratie beneficiar real