Dezvoltatorii de jocuri video cer autorităților diminuarea cotei contribuțiilor sociale la 20,5%

Dezvoltatorii de jocuri video cer autorităților diminuarea cotei contribuțiilor sociale la 20,5%
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2017

Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA - Romanian Game Developers Association) susține că trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului presupune o creștere a costurilor per salariat cu 6,5%, de la 1 ianuarie, asociația solicitând astfel autorităților să compenseze impactul negativ generat de modificările Codului fiscal pentru întreaga industrie IT activă pe piața locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”În absența unei măsuri normative de ordin compensatoriu, procesul de trecere a contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea angajatului de la 1 ianuarie 2018, va presupune o creștere a costurilor per salariat cu aproximativ 6,5%. Această creștere ar fi necesară pentru menținerea actualului nivel net de salarizare în cadrul segmentului de afaceri al dezvoltatorilor de jocuri video din România, ca parte a domeniului IT”, arată asociația, într-un comunicat.

Oficialii RGDA spun că o asemenea evoluție ar conduce la crearea unei presiuni artificiale și suplimentare asupra competitivității domeniului, în condițiile în care costurile salariale reprezintă o mare parte din costurile totale ale industriei, scrie News.ro.

În plus, ei spun că planurile viitoare de dezvoltare ale investițiilor vor fi puse sub semnul întrebării având în vedere că marja de profit va fi puternic afectată.

”Mai mult, posibilitatea unor majorări salariale în industrie, în anii următori, va fi anulată”, adaugă reprezentanții asociației.

PwC lansează aplicația ANAFcheck care permite verificarea automată a furnizorilor care aplică plata TVA defalcată CITEȘTE ȘI PwC lansează aplicația ANAFcheck care permite verificarea automată a furnizorilor care aplică plata TVA defalcată

Ei consideră că fenomenul migrației externe a profesioniștilor din industria IT se va accentua ca atare, în condițiile în care oricum există un deficit de forță de muncă înalt calificată pe această piață.

”Suntem într-un punct de impredictibilitate maximă în ce privește impozitarea salariilor din IT începând cu anul viitor. Au fost menționate în spațiul public, de către decidenții instituționali, mai multe soluții normative pentru compensarea impactului negativ al OUG 79/2017 asupra industriei. Varianta ajutorului de stat nu este însă una fezabilă. În primul rând, nu se pune problema unui ajutor suplimentar”, a declarat Cătălin Butnariu, președinte RGDA.

El spune că industria solicită menținerea fiscalizării din prezent a industriei.

”În al doilea rând, sistemul schemelor de ajutor de stat este unul complex și birocratic, nefiind, sub nicio formă, o soluție pe termen lung la problema creșterii costurilor salariale din industria IT. Lansăm, din acest motiv, ca ultimă soluție, un apel public către autoritățile competente, în special către primul Ministru și către Ministrul de Finanțe, să adopte singura soluție reală care apreciem că va compensa în termeni reali efectele negative ale Oug 79/2017 pentru industria dezvoltatorilor de jocuri video: diminuarea cotei contribuțiilor sociale la 20,5%”, a mai spus președintele RGDA.

Industria dezvoltatorilor de jocuri video are peste 6.000 de angajați și o creștere totală a cifrei de afaceri a industriei de 30% în perioada 2014 – 2016 (de la 114 milioane dolari la 145 milioane dolari).

Peste 90% din cifra de afaceri este obținută din activități de export.

RGDA reunește 46 de companii de pe piața locală, care realizează peste 80% din cifra de afaceri din domeniu și reunește peste 90% din angajații din domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rgda
taxe
contributii
jocuri video