Posibilă amânare pentru majorarea plafonului de înregistrare în scop de TVA la 300.000 de lei

Posibilă amânare pentru majorarea plafonului de înregistrare în scop de TVA la 300.000 de lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 dec 2017

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu mai multe luni o solicitare a României ca, de la 1 ianuarie 2018, plafonul pentru înregistrare în scop de TVA să fie majorat de la 220.000 de lei în prezent la 300.000 de lei, însă legea care introduce această modificare, aflată în prezent în Parlament, are șanse tot mai reduse să fie adoptată anul acesta, după ce a fost trimisă de PSD din plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, înapoi la comisia de specialitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat, a atras astăzi atenția că noul plafon de 300.000 de lei va fi aplicat după ce acesta va fi introdus prin lege. Finanțele nu au prezentat, însă, detalii referitor la un eventual termen de adoptare sau la ce s-a întâmplat în Camera Deputaților.

De altfel, retrimiterea de la Camera Deputaților către comisia de specialitate a fost, foarte probabil, tocmai la solicitarea Ministerului de Finanțe.

"Având în vedere că până la această dată nu s-a finalizat dezbaterea parlamentară a actului normativ menționat, vă informăm că, până la data aprobării prin lege a noului plafon de scutire de TVA de 300.000 de lei, se aplică plafonul de scutire prevăzut în Codul fiscal, respectiv 220.000 lei", este mesajul ministerului.

Decizie a Curții de Justiție a UE pentru inspecțiile Fiscului pe TVA: Firmele și persoanele verificate trebuie să aibă acces la date și documente din dosar CITEȘTE ȘI Decizie a Curții de Justiție a UE pentru inspecțiile Fiscului pe TVA: Firmele și persoanele verificate trebuie să aibă acces la date și documente din dosar

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților a cerut astăzi trimiterea înapoi la comisie fără a preciza motivul deciziei.

Modificarea plafonului a fost atașată la începutul lunii decembrie în Parlament unui proiect de lege de aprobare a unei ordonanțe din luna august a Guvernului, care viza, printre altele, deductibilitatea creanțelor înstrăinate.

Un alt amendament atașat proiectului de aprobare a ordonanței, altul decât cel de majorare a plafonului, introduce și regula tranzitorie necesară pentru cine depășește plafonul vechi de 220.000 de lei, dar nu trece de cel nou, de 300.000 de lei, și care, potrivit legislației în vigoare, ar trebui să se înregistreze în 2018 în scop de TVA, cu posibilitatea de a cere ulterior anularea înregistrării.

"Persoanele impozabile pentru care obligația solicitării înregistrării în scopuri de TVA intervine începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a depășirii în luna decembrie a anului 2017 a plafonului de 220.000 lei, nu trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA dacă nu au atins/depășit plafonul de 300.000 lei până la 31 decembrie 2017", potrivit textului respectiv.

Teleorman, Călărași și Ialomița sunt județele care aduc cei mai puțini bani din TVA la buget. Bucureștiul generează de 100 de ori mai mult decât toate trei CITEȘTE ȘI Teleorman, Călărași și Ialomița sunt județele care aduc cei mai puțini bani din TVA la buget. Bucureștiul generează de 100 de ori mai mult decât toate trei

În prezent, în Camera Deputaților este în discuție și un proiect de lege al președintelui PSD, Liviu Dragnea, care ar trebui să modifice Codul Fiscal în același sens. Proiectul a trecut în luna iunie de Senat.

Comisia Europeană a aprobat, la mijlocul lunii octombrie, solicitarea României pentru creșterea plafonului. Aprobarea este valabilă pentru perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
plafon
inregistrare tva
ministerul finantelor