DOCUMENT Ministerul Finanțelor a renunțat la reducerea accizei la carburanți. Admite că nu se poate și nu ar da rezultate. Câciu: "Nu mai comentez!"

DOCUMENT Ministerul Finanțelor a renunțat la reducerea accizei la carburanți. Admite că nu se poate și nu ar da rezultate. Câciu: "Nu mai comentez!"
scris 25 mar 2022

Ministerul Finanțelor a admis, într-un document analizat de Profit.ro, că a renunțat la propunerea de reducere temporară, cu 50%, a nivelului accizelor la carburanți, "o ipoteză de lucru care nu mai este de actualitate la acest moment". Potrivit unui document analizat de Profit.ro, Finanțele au ajuns la concluzia că o astfel de reducere a accizei ar încălca legislația europeană, în timp ce exista și riscul ca scăderea accizei să nu se reflecte și într-o scădere a prețului la pompă. Într-o conferință de presă recentă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, unul dintre reprezentanții PSD care au susținut propunerea, a spus "Nu mai comentez, înțeleg că cineva a spus că a tranșat această situație". Ministrul a făcut, probabil, referire la declarațiile președintelui PNL, Florin Cîțu, care a afirmat, recent, că reducerea accizei nu se mai află pe masa coaliției de guvernare.

În urmă cu aproximativ o lună, liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord pentru reducerea cu 50% a accizelor la carburanți.

Ministerul Finanțelor afirmă acum, într-un document, că, în contextul creșterii prețurilor la carburanți, a fost avută în vedere și măsura privind reducerea temporară, cu 50%, a nivelului accizei la carburanți.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

"Cu toate acestea, în urma analizelor efectuate, a rezultat că există riscul ca măsura privind reducerea temporară cu 50% a nivelului accizei la carburanți să nu aibă efectul scontat, respectiv protejarea consumatorilor prin reducerea prețului la pompă. Totodată, pe baza analizelor efectuate, a rezultat și că o astfel de măsură ar încălca legislația europeanã în domeniu, respectiv Directiva 2003/ 96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, prin practicarea unor niveluri ale accizelor ce s-ar fi situat sub nivelurile minime de impozitare prevăzute de această directivă. În contextul celor menționate mai sus, precizăm că măsura privind reducerea temporară cu 50% a nivelului accizelor la carburanți a reprezentat o ipoteză de lucru care nu mai este de actualitate la acest moment", este concluzia Ministerului Finanțelor.

Într-o conferință de presă care a avut loc miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Finanțelor a evitat să răspundă la întrebarea dacă reducerea accizei mai este sau nu de actualitate și a făcut trimitere către "cineva" care a spus că a tranșat situația.

Răspunsul ministrului:

"Reporter: Spuneați că nu se pune problema unor reduceri de taxe. Asta înseamnă că varianta pe care ați lansat-o public acum câteva săptămâni, cea de reducere a accizei la carburanți, a fost scoasă din discuție?

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Adrian Câciu: Nu mai comentez, înțeleg că cineva a spus că a tranșat această situație. Dar îi asigur pe toți cetățenii sau mai ales pe cei din economie, asigur companiile că vor fi ajutate pe zona aceasta de combustibil, dar nu vreau să anticipez mai mult."

DOCUMENT Ministerul Finanțelor a renunțat la reducerea accizei la carburanți. Admite că nu se poate și nu ar da rezultate. Câciu:

viewscnt
Afla mai multe despre
acciză
carburanți. benzină
motorină
ministerul finantelor
adrian câciu
florin cîțu