DOCUMENT Proiect în Parlament pentru eliminarea declarației semestriale la microîntreprinderi - inițiat de USR cu susținerea PSD

DOCUMENT Proiect în Parlament pentru eliminarea declarației semestriale la microîntreprinderi - inițiat de USR cu susținerea PSD
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 iul 2020

Microîntreprinderile vor fi exceptate de la obligația depunerii unor raportări semestriale/intermediare, urmând ca în cazul acestora Ministerul Finanțelor să mai poată stabili astfel de obligații declarative doar în cazurile în care vor fi prevăzute de lege, prevede un proiect inițiat acum în Parlament de mai mulți parlamentari USR și susținut și de PSD. Un număr foarte mare de firme ar urma să scape, astfel, de depunerea situațiilor semestriale, despre care contabilii afirmă că nu au utilitate pentru autorități și reprezintă, în fapt, doar o povară birocratică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru anul în curs este destul de greu de spus în acest moment ce se va întâmpla. Termenul pentru depunerea situațiilor semestriale pe 2020 ar fi mijlocul lunii august, astfel că nu este clar în ce măsură legea, dacă va fi aprobată în această formă, va fi pusă în aplicare în timp util. Ministerul Finanțelor trebuie să revizuiască normele metodologice de aplicare a modificărilor în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Ce prevede proiectul

"Ministerul Finanțelor poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decat anual, în cadrul exercițiului flnanciar, doar pentru persoanele care au realizat venituri care au depașit echivalentul în lei a 1.000.000 euro la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent”, potrivit proiectului depus în Parlament.

Astfel, actul normativ prevede limitarea posibilității stabilirii prin reglementări secundare inferioare legii a obligației suplimentare de depunere a unor raportări semestriale/intermediare pentru microîntreprinderi.

EXCLUSIV ANAF - Plan pe 12 luni de reluare a activității. Călugăreanu: Vom promova lucratul de acasă și vom pregăti online angajații cu ASE, CECCAR și Camera Consultanților Fiscali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF - Plan pe 12 luni de reluare a activității. Călugăreanu: Vom promova lucratul de acasă și vom pregăti online angajații cu ASE, CECCAR și Camera Consultanților Fiscali

În prezent, Legea contabilității impune tuturor operatorilor economici întocmirea și depunerea situațiilor financiare și a altor raportări contabile anuale. Ministerul Finanțelor stabilește prin ordin obligația de întocmire și de depunere a situațiilor financiare sau alte raportari contabile și la alte perioade decat anual, respectiv semestrial. Obligația privind raportarile semestriale nu este prevazută de lege.

"Această obligație adițională reprezintă o muncă suplimentară atât pentru operatorii economici, cât și pentru profesioniștii contabili, care având în vedere natura bilanțului semestrial nici nu tarifează această raportare. Ținâd cont de faptul că în perioada verii, atât operatorii economici cât și profesioniștii contabili sunt copleșiți de obligațiile de raportare ce le revin în această perioadp, dar și de
faptul cp depunerea bilanțului semestrial nu prezintă o utilitate practică pentru majoritatea operatorilor economici, se impune necesitatea renunțării la această obligație pentru operatorii economici sub o anumită cifră de afaceri", argumentează inițiatorii proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui și deputatul PSD Andrei Pop.

Raportările contabile semestriale sunt raportari intermediare, care nu prezintă imaginea finală a patrimoniului, ci informații de o relevanță scazută, deoarece nu sunt urmate procedurile de închidere anuală privind evaluările, reevaluările, inventarierile, ajustările, provizioanele, rezerve, confirmări de solduri, etc.

Singurii utilizatori ai acestor raportări semestriale sunt cei din sistemul bancar, însă pentru scopurile calculării indicatorilor financiari acestora le-ar fi suficientă o balanță contabilă.

În timp ce termenul obișnuit de depunere a bilanțului anual este de 150 de zile, aproximativ data de 1 iunie, iar în anul 2020 este în mod special 31 iulie, termenul bilanțului semestrial este de 15 august. Intercalarea termenelor strânse denotă de asemenea gradul scăzut de utilitate și relevantță al raportării semestriale, se arată în expunerea de motive.

Nu mai puțin importante sunt și aspectele practice privind respectarea procedurilor și termenelor pentru această raportare semestrială. Spre exemplu, Ordinul 2493/2019 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2019 a operatorilor economici a fost publicat pe data de 19 iulie 2019, în condițiile în care termenul limită pentru depunerea bilanțului semestrial a fost stipulat a fi la data de 14 august 2019.

Proiectul de lege este disponibil aici, iar expunerea de motive aici

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finanțelor
declaratii fiscale
declaratie semestriala
parlament
proiect