e-Factura opțională de astăzi între privați pentru anumite operațiuni

e-Factura opțională de astăzi între privați pentru anumite operațiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2022

Furnizorii unor categorii de produse cu risc fiscal ridicat vor putea transmite, de astăzi, facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în acest sistem, urmând ca de la 1 iulie furnizorii să fie obligați să transmită prin acest mecanism facturile emise. Categoriile de produse vizate: legume, fructe, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș), precum și îmbrăcăminte și încălțăminte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sistemul e-Factură a fost lansat în noiembrie opțional pentru achiziții publice, în relația dintre companii private și instituții de stat (B2G - business to government). Potrivit informațiilor Profit.ro, calendarul inițial prevedea ca aceste operațiuni să devină obligatorii, de la 1 iulie 2022, iar în relația dintre companii (B@B - business to business) la o dată ulterioară.

Ordinul președintelui ANAF

Potrivit prevederilor OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare s-a reglementat faptul că prin ordin al președintelui ANAF sunt stabilite produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B, pentru care furnizorii urmează să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO eFactura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO eFactura.

PROFIT NEWS TV Florin Jianu, președinte CNIPMMR: Stimulente financiare angajaților pentru plata energiei electrice, a conexiunii la internet și a echipamentelor necesare muncii CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Florin Jianu, președinte CNIPMMR: Stimulente financiare angajaților pentru plata energiei electrice, a conexiunii la internet și a echipamentelor necesare muncii

Transmiterea facturilor emise în sistemul național privind factura electronică RO eFactura se instituie în două etape, respectiv:

a) în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022, furnizorii pot să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura;
b) începând cu data de 1 iulie 2022, furnizorii sunt obligați, să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

În acest sens au fost stabilite cinci categorii de produse considerate cu risc fiscal ridicat, fiind totodată precizate, pentru fiecare produs în parte, motivațiile încadrării în categoria de risc fiscal ridicat.

Anexa cu produsele considerate a avea risc fiscal ridicat este disponibilă aici

Categorii de produse

1. Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile

Experiența instituțională a relevat un grad redus de fiscalizare a veniturilor, în majoritatea cazurilor instrumentate la nivelul organelor de control fiscal, veniturile realizate neregăsindu-se în evidențele financiar contabile ale contribuabililor implicați pe întregul circuit de tranzacționare. Natura produselor, respectiv caracterul perisabil și destinația finală a acestora, cererea ridicată, modalitățile specifice de comercializare către consumatorul final, inclusiv din perspectiva utilizării pregnante a numerarului ca modalitate de plată în piețele agroalimentare, îngreunează reconstituirea trasabilității produselor și favorizează evaziunea fiscală.

  • COD NC de la 0701 - 0714 inclusiv Legume comestibile și anumite rădăcini și tuberculi.
  • COD NC de la 0801 - 0814 inclusiv Fructe comestibile și fructe cu coajă lemnoasă; coajă de citrice sau de pepeni.
Guvernul vrea să împrumute anul acesta 145,4 miliarde lei, cu mult peste ce a luat în 2021 CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să împrumute anul acesta 145,4 miliarde lei, cu mult peste ce a luat în 2021

2. Băuturi alcoolice

Recunoscut fără echivoc ca un domeniu predilect în care gradul ridicat de impozitare, comparativ cu alte produse destinate consumului uman al căror preț final nu includ accizele, influențează decizia unor contribuabili de rea credință de a se implica în fenomene de evaziune fiscală cu aceste produse specifice. Gradul redus de fiscalizare este sesizat constant și de asociațiile reprezentative care acționează în acest domeniu.

  • COD NC de la 2203 - 2208 inclusiv Băuturi, băuturi spirtoase.

3. Construcții noi

Construcțiile noi sunt cele menționate la art. 292 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Volumul tranzacțiilor și dinamica acestora, regimul fiscal care cuprinde anumite specificități și varietatea modalităților de utilizare ulterioară a produsului finit la nivelul societăților comerciale, necesită o monitorizare operativă a tranzacțiilor pentru prevenirea evaziunii fiscale prin identificarea timpurie a cazurilor de neconformare fiscală și aplicarea tratamentului fiscal corespunzător.

ANAF a descoperit o rețea de firme bulgare care simulau achiziția de mașini rulate prin țara vecină. Mașinile erau scoase la vânzare pe Autovit și OLX. Guvernul a introdus restricții la înmatricularea de mașini rulate din străinătate CITEȘTE ȘI ANAF a descoperit o rețea de firme bulgare care simulau achiziția de mașini rulate prin țara vecină. Mașinile erau scoase la vânzare pe Autovit și OLX. Guvernul a introdus restricții la înmatricularea de mașini rulate din străinătate

4. Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

Produsele minerale au relevat un risc fiscal asociat atât extracției cât și comercializării ulterioare. Apa minerală naturală fiind un produs de consum este vizată, în principiu, de aceleași riscuri fiscale asociate produselor menționate la punctul 1. Cererea crescută de agregate minerale generată de sectorul de construcții, dificultatea monitorizării întregii producții și a reconstituirii cantităților de materii prime încorporate în produsul finit, fac dificilă refacerea trasabilității produselor și favorizează evaziunea fiscală.

  • COD NC de la 2201 - 2202 inclusiv Ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale și ape gazeificate care nu conțin zahăr sau alți îndulcitori și nici aromatizanți
  • COD NC 2505 - Nisipuri naturale de orice fel, chiar colorate.
  • COD NC 2517 - Prundiș, pietriș, pietre concasate, din cele folosite în general ca agregate pentru betoane sau pietruirea drumurilor, pentru căile ferate sau alt balast, pietriș și silex, chiar tratate termic; macadam de zgură, de zgură metalurgică, de deșeuri industriale similare, care conține chiar materiale cuprinse în prima parte a poziției; macadam gudronat pentru șosele; granule, spărturi și praf din pietre de la pozițiile 2515 sau 2516, chiar tratate termic.
Ministrul Finanțelor, la Bloomberg - România are șanse bune să încheie anul cu un deficit sub țintă CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, la Bloomberg - România are șanse bune să încheie anul cu un deficit sub țintă

5. Îmbrăcăminte și încălțăminte

Cazuistica la nivelul organelor de control fiscal a evidențiat existența unor tendințe pentru utilizarea acestor produse în circuite de evaziune fiscală. Modul de acțiune bazat pe ciclul de comercializare relativ redus și caracterizat de interpunerea pe circuitul de tranzacționare a unor societăți cu un comportament fiscal inadecvat care preiau, în mod formal, mare parte din sarcina fiscală, fără a realiza plata obligațiilor fiscale, determină necesitatea unei monitorizări operative a tranzacțiilor derulate ca premisă pentru prevenirea și descoperirea timpurie a faptelor ilicite.

  • COD NC 6401 - Încălțăminte etanșă cu tălpi exterioare și fețe din cauciuc sau din material plastic, a cărei față nu a fost nici fixată de talpa exterioară prin coasere sau prin nituri, cuie, șuruburi, știfturi sau dispozitive similare, nici formată din diferite părți asamblate prin procedee similare.
  • COD NC 6402 - Altă încălțăminte cu tălpi exterioare și fețe din cauciuc sau din material plastic.
  • COD NC 6403 - Încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturală sau reconstituită și cu fețe din piele naturală.
  • COD NC 6404 - Încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc, material plastic, piele naturală sau reconstituită și cu fețe din materiale textile.
  • COD NC 6405 - Altă încălțăminte.
  • COD NC 6101 - Paltoane, scurte, pelerine, hanorace, bluzoane și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau pentru băieți, cu excepția articolelor de la poziția 6103.
  • COD NC 6102 Paltoane, scurte, pelerine, hanorace, bluzoane și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete, cu excepția articolelor de la poziția 6104.
  • COD NC 6103 - Costume sau compleuri, ansambluri, jachete, sacouri, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele pentru baie), tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.
  • COD NC 6104 - Taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele de baie), tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete.
  • COD NC 6105 - Cămăși și bluze, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.
  • COD NC 6106 - Cămăși, bluze, bluze-cămașă, tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete.
  • COD NC 6107 - Chiloți, indispensabili, cămăși de noapte, pijamale, halate de baie, halate de casă și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru bărbați sau băieți.
  • COD NC 6108 - Combinezoane sau furouri, jupoane, chiloți, cămăși de noapte, pijamale, dezabieuri,halate de baie, halate de casă și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru femei și fete.
  • COD NC 6109 - Tricouri (Tshirts), bluze și maiouri de corp, tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6110 - Jerseuri, pulovere, cardigane și articole similare, veste și articole similare, inclusiv tricotajele subțiri care se poartă sub pulovere, tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6111 - Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate, pentru sugari.
  • COD NC 6112 - Treninguri, combinezoane și costume de schi și costume, chiloți și slipuri de baie, tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6113 - Îmbrăcăminte confecționată din materiale tricotate sau croșetate de la pozițiile 5903, 5906 sau 5907.
  • COD NC 6114 - Alte articole de îmbrăcăminte din materiale tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6115 - Ciorapi-chilot, dresuri, ciorapi, șosete și alte articole similare, inclusiv ciorapii cu compresie progresivă (spre exemplu, pentru varice) și încălțăminte fără talpă aplicată, tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6116 - Mănuși, mitene și mănuși cu un deget, tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6117 - Alte accesorii confecționate de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate; părți de îmbrăcăminte sau accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6201 - Paltoane, scurte, pelerine, hanorace (inclusiv geci de ski), geci de vânt și alte articole similare, pentru bărbați sau băieți, cu excepția articolelor de la poziția 6203.
  • COD NC 6202 - Paltoane, scurte, pelerine, hanorace (inclusiv geci de ski), geci de vânt și articole similare, pentru femei sau fete, cu excepția articolelor de la poziția 6204.
  • COD NC 6203 - Costume sau compleuri, ansambluri, jachete, sacouri, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât cele pentru baie), pentru bărbați sau băieți.
  • COD NC 6204 - Taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi (altele decât pentru baie), pentru femei și fete.
  • COD NC 6205 - Cămăși și cămăși cu mânecă scurtă pentru bărbați sau băieți.
  • COD NC 6206 - Cămăși, bluze, bluze-cămăși și cămăși cu mânecă scurtă pentru femei sau fete.
  • COD NC 6207 - Bluze și maiouri de corp, chiloți, indispensabili, cămăși de noapte, pijamale, halate de baie, halate de casă și articole similare, pentru bărbați sau pentru băieți.
  • COD NC 6208 - Bluze de corp și cămăși de zi, combinezoane sau furouri, jupoane, chiloți, cămăși de noapte, pijamale, neglijeuri, halate de baie, halate de casă și articole similare, pentru femei sau fete.
  • COD NC 6209 - Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte pentru sugari.
  • COD NC 6210 Îmbrăcăminte confecționată din produsele de la pozițiile 5602, 5603, 5903, 5906 sau 5907.
  • COD NC 6211 - Îmbrăcăminte de sport (treninguri), combinezoane și costume de schi, costume, chiloți și slipuri, de baie; alte articole de îmbrăcăminte.
  • COD NC 6212 - Sutiene, brâuri, corsete, bretele, suspensoare, jartiere și articole similare și părțile lor, chiar tricotate sau croșetate.
  • COD NC 6214 - Șaluri, eșarfe, fulare, mantile, voaluri, voalete și articole similare.
  • COD NC 6215 - Cravate, papioane și fulare cravată.
  • COD NC 6216 - Mănuși, mitene și mănuși cu un deget.
  • COD NC 6217 - Alte accesorii de îmbrăcăminte confecționate; părți de îmbrăcăminte sau de accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele de la poziția 6212.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
risc fiscal
e-factura