Efectul legii aprobate de Guvern: Peste 10.000 de firme, obligate să aibă un "expert în egalitate de șanse"

Efectul legii aprobate de Guvern: Peste 10.000 de firme, obligate să aibă un "expert în egalitate de șanse"
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 feb 2018

Firmele cu peste 50 de angajați vor fi obligate să prevadă în structura organizatorică "un expert în egalitate de șanse", pe care fie îl vor angaja fie îl vor desemna din rândul unui angajat existent, care trebuie să urmeze cursuri de pregătire, potrivit unui proiect de lege propus de Guvern. Conform datelor analizate de Profit.ro, la nivelul României sunt peste 10.000 de firme care vor fi astfel nevoite să-și umfle schema de personal sau să cheltuiască bani cu pregătirea angajaților care vor veghea să nu apară discriminări de gen la locul de muncă, dacă proiectul va fi adoptat în această formă de Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profesia de expert în egalitatea de șanse va fi una nouă pe piața din România, dar cel mai probabil firmele vor trimite unul dintre angajați la cursuri de calificare.

Persoana desemnată cu atribuții în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați beneficiază de cursuri de formare într-o perioadă de 2 ani de la data desemnării, conform proiectului de lege.

François Bloch, director executiv BRD: 2017 a fost un an excepțional, băncile din România sunt într-o poziție bună să sprijine economia. Mă îngrijorează viteza schimbărilor fiscale CITEȘTE ȘI François Bloch, director executiv BRD: 2017 a fost un an excepțional, băncile din România sunt într-o poziție bună să sprijine economia. Mă îngrijorează viteza schimbărilor fiscale

În ce vor consta aceste cursuri și cine le va ține nu este prevăzut în proiect.

Altfel, în România erau, la finele anului 2016, 10.522 de întreprinderi cu peste 50 de angajați. Cele mai multe erau firme private, dar nu toate. Potrivit Statisticii, existau și 9 întreprinderi de învățământ cu peste 50 de angajați la nivelul țării, 134 de întreprinderi care activează în sănătate și asistență socială și 119 întreprinderi activități de spectacole, culturale și recreative (unde intră teatrele, muzeele, dar și jocurile de noroc), indiferent de forma de proprietate.

Dacă legea intră în vigoare, la cele peste 2.400 de întreprinderi cu peste 50 de angajați din București, lider la nivel național, șansele să te calci pe picioare la metrou sau în tramvai cu un expert în egalitatea de șanse sunt ridicate. Ceva mai puțin probabil ar fi să dai de un astfel de expert în județele Mehedinți sau Giurgiu, unde sunt doar 50, respectiv 65 de întreprinderi cu peste 50 de angajați.

Firmele cu peste 50 de angajați au cumulat o cifră de afaceri de 787 de miliarde de lei în 2016, mai bine de jumătate din totalul de 1.226 de miliarde de lei din economie, potrivit bazei de date a Institutului Național de Statistică. 

Efectul legii aprobate de Guvern: Peste 10.000 de firme, obligate să aibă un

viewscnt
Afla mai multe despre
expert in egalitatea de sanse
numar firme
egalitatea de sanse