EXCLUSIV Veniturile bugetului din primele două luni - cu 5% sub ce a programat Guvernul

EXCLUSIV Veniturile bugetului din primele două luni - cu 5% sub ce a programat Guvernul
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 23 mar 2023

Veniturile la buget pentru primele două luni ale anului sunt cu aproximativ 5% sub nivelul programat de către Guvern, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Această nerealizare a veniturilor a generat un anumit nivel de preocupare în rândul autorităților pentru creșterea încasărilor, însă situația nu este una gravă, iar evoluția depinde în mare măsură de veniturile care vor fi colectate în martie, una din lunile în care sunt înregistrate de obicei încasări mari.

De ce este important: Colectarea veniturilor stabilite este foarte importantă pentru buget, în contextul în care România este în procedură de deficit excesiv și trebuie să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB în acest an (în termeni cash, dar și ESA), de la 5,74% cash/6% ESA anul trecut. Guvernul trebuie să remedieze rapid colectarea veniturilor, având în vedere obligațiile de reducere a deficitului. O nerealizare de 5% la venituri este importantă, dar nu este o situație gravă. De exemplu, în primul trimestru al anului trecut, veniturile erau cu 3,6% sub nivelul programat.

ANAF: Borcanul de bacșiș să dispară! CITEȘTE ȘI ANAF: Borcanul de bacșiș să dispară!

Nearealizări mai mari la venituri sunt pentru primele două luni la TVA.

Ministerul Finanțelor nu a publicat datele pentru luna februarie, astfel că sunt disponibile în acest moment doar cele pentru ianuarie, lună în care se observă un decalaj major între evoluția veniturilor, cu un plus de numai 8,5%, la 39,6 miliarde lei, în timp ce cheltuielile sunt mai mari cu 14,3%, la 43,6 miliarde lei.

Pentru comparație, finanțele statului au avut un început de an mult mai bun în 2022, când în ianuarie veniturile erau pe plus cu 25%.

VIDEO ANAF îți arată cum să înregistrezi contractele de închiriere CITEȘTE ȘI VIDEO ANAF îți arată cum să înregistrezi contractele de închiriere

Execuția bugetară din ianuarie

Guvernul a înregistrat în luna ianuarie un deficit bugetar de 4 miliarde de lei (0,25% din PIB), comparativ cu 1,68 miliarde lei (0,12% din PIB) în prima lună a anului trecut, relevă datele analizate de Profit.ro. Statul are cheltuieli mai mari decât veniturile, iar pentru acoperirea acestei diferențe, deficitul bugetar, trebuie să se împrumute.

Explicația Ministerului Finanțelor este că deficitul din ianuarie e determinat în principal de rambursările de TVA mai mari cu 59,8% față de nivelul rambursat în aceeași lună a anului trecut, încetinirea veniturilor din accize din tutun, volumul mai mare de decontări de bunuri și servici pentru medicamente, precum și de creșterea volumului de investiții.

Ministrul Muncii: Salariul minim trebuie să crească în continuare, dar această creștere nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că stricăm planurile de business ale mediului de afaceri CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii: Salariul minim trebuie să crească în continuare, dar această creștere nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că stricăm planurile de business ale mediului de afaceri

Pentru întreg anul 2023, ținta de deficit bugetar este de 68,4 miliarde lei (4,4% din PIB).

viewscnt
Afla mai multe despre
executia bugetara
buget
ministerul finantelor
anaf