Experții în fiscalitate îi atrag atenția lui Dragnea că are erori grave în proiectul cu TVA 0% la livrarea de locuințe

Experții în fiscalitate îi atrag atenția lui Dragnea că are erori grave în proiectul cu TVA 0% la livrarea de locuințe
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 feb 2017

Proiectul de lege depus în Parlament de președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care acesta a propus o rată de TVA de 0% pentru livrările de locuințe ar putea aduce prejudicii grave bugetului statului, întrucât ar permite dezvoltatorilor imobiliari să-și recupereze TVA plătită pentru toată construcția, chiar dacă vânzarea efectivă va fi realizată cu o cotă zero de TVA. Dezvoltatorii imobiliari ar avea astfel de luat sume mari de bani de la stat dacă propunerea șefului PSD trece de Parlament în forma actuală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În proiectul de modificare a Codului Fiscal era introdusă cota redusă de TVA 0% la mai multe activități și bunuri prin introducerea acestora la art. 291 alin. 3^1. (Ca dezvoltator imobiliar, n.r.) ai drept de deducere la achizițiile efectuate pentru construcția locuinței, casei, etc și livrarea se face cu cotă redusă de TVA 0% . Așa că un dezvoltator imobiliar va avea TVA de recuperat la toată construcția. Dacă erau introduse la art. 292 ca operațiuni scutite de TVA, atunci deducerea se făcea pe baza pro-ratei adica 0%, deci nimic. Să vedeți cereri de rambursări de TVA din martie", afirmă consultantul fiscal Cornel Grama, într-o postare pe Facebook.

Postarea acestuia a stârnit interesul contabililor, care au oferit liderului PSD și soluția.

"În cazul livrărilor de locuințe către persoane fizice se va aplica cota de 0%, adică pentru acestea vanzatorul va avea dreptul să-și deducă integral TVA. Aceste operațiuni nu se încadrează la operațiuni scutite fără drept de deducere pentru care nu există dreptul de deducere", a comentat consultantul fiscal Streșna Gheorghe.

DOCUMENT Fiscul prezintă noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA, în locul Formularului 088 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul prezintă noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA, în locul Formularului 088

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a introdus miercuri în Parlament un proiect de lege, care, printre altele, introduce TVA zero pentru livrarea de locuințe și servicii de publicitate prin mass-media. Măsurile au fost asumate în programul Guvernului PSD, cu aplicare din luna martie.

TVA zero ar urma să fie aplicată pentru livrarea locuințelor, inclusiv a terenului aferent, către persoane fizice, livrarea de clădiri care vor fi folosite drept cămine de bătrâni și de pensionari, precum și pentru case de copii, dar și pentru imobile ale primăriilor care vor fi închiriate subvenționat persoanelor cu venituri reduse.

Astăzi, TVA pentru clădiri utilizate în scopuri sociale este 5%.

TVA zero va fi aplicată și pentru servicii de difuzare de publicitate prin mass-media, pentru stimularea acestui domeniu. În prezent, cota de TVA în publicitate este cea standard, de 19%.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu dragnea
tva
locuinte