Explozie a cazurilor de angajați la "negru". Inspecția Muncii anunță un număr record în septembrie. Piața a avertizat că fenomenul muncii la negru va crește după ce guvernul a început suprataxarea contractelor part-time

Explozie a cazurilor de angajați la "negru". Inspecția Muncii anunță un număr record în septembrie. Piața a avertizat că fenomenul muncii la negru va crește după ce guvernul a început suprataxarea contractelor part-time
scris 7 oct 2022

Inspecția Muncii a anunțat un număr record de persoane care munceau "la negru" în luna septembrie. Șeful instituției avertizează că fenomenul a luat proporții în toată țara și s-a extins la multe sectoare de actvitate.

Astfel, doar în septembrie inspectorii au găsit peste 1.500 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată și au aplicat amenzi de peste 10 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, potrivit Agerpres.

ULTIMA ORĂ Binance, cea mai mare platformă pentru criptomonede, cu planuri de extindere în România, vizată de un atac cibernetic. Hackerii au furat 100 milioane dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Binance, cea mai mare platformă pentru criptomonede, cu planuri de extindere în România, vizată de un atac cibernetic. Hackerii au furat 100 milioane dolari

Recordul vine după ce guvernul PSD-PNL-UDMR a reintrodus din august suprataxarea contractelor de muncă part-time la nivelul salarialului minim cu program de 8 ore, chiar dacă angajații lucrează mai puțin de atât.

Cu acea ocazie, mai multe voci din sectorul privat au avertizat că suprataxarea contractelor part-time va duce la explozia fenomenului muncii la negru. Bogdan Badea, CEO al companiei de recrutări eJobs, a declarat pentru Economedia că vor fi contracte care vor migra total către piața neagră, iar o parte dintre curieri s-ar putea orienta către ride sharing sau livratori.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Acesta a atras atenția că incidența muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare și să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, arată G4Media.ro.

„Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate și subdeclarate ne afectează pe toți. Având în vedere contextul actual în care incidența muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare și să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituțiile cu responsabilități pe piața muncii și cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informații pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, citat de Agerpres.

Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajați la negru
inspecția muncii