Finanțele anunță când finalizează noul mecanism de declarare a CAS și CASS, după amânarea Declarației 600, și asigură că va chema la consultări persoanele vizate

Finanțele anunță când finalizează noul mecanism de declarare a CAS și CASS, după amânarea Declarației 600, și asigură că va chema la consultări persoanele vizate
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 feb 2018

Ministerul Finanțelor anunță că în maximum o lună, până la 1 martie, va finaliza un nou mecanism, mai simplu, de  declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice, după amânarea termenului pentru Declarația 600, fiind avută în vedere reducerea numărului de declarații impuse celor cu venituri independente, prin unificarea unor formulare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministerul asigură că proiectul de act normativ va fi redactat în consultare cu categoriile de persoane fizice care au obligația plății CAS și CASS.

Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel încât să fie asigurat timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligațiile declarative și de plată a contribuțiilor sociale, conform ministerului.

Ordonanța de urgență prin care Guvernul a amânat până la 15 aprilie 2018 termenul de depunere a Declarației 600 a fost publicată ieri seară în Monitorul Oficial. Plata obligațiilor ar urma să nu mai fie efectuată anticipat, promite Executivul. Ministrul Finanțelor a anunțat anterior că Guvernul va amâna termenul de depunere, dar amânarea va fi decisă "în vederea eliminării acestui formular" și găsirii unei alte soluții.

Până în prezent au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, bazat pe estimările efectuate la nivelul anului 2016.

Finanțele anunță când finalizează noul mecanism de declarare a CAS și CASS, după amânarea Declarației 600, și asigură că va chema la consultări persoanele vizate

Întrebat dacă, în aceste condiții, contribuabilii mai trebuie să depună Declarația, ministrul Finanțelor a răspuns, clar, că nu.

Investițiile private au impact și în sistemul medical de stat: scade presiunea cheltuielilor pentru prevenție și pentru retenția medicilor CITEȘTE ȘI Investițiile private au impact și în sistemul medical de stat: scade presiunea cheltuielilor pentru prevenție și pentru retenția medicilor

"NU! Cât timp eu spun, ca Guvern, că este vorba de eliminarea acestui formular, nu am de ce să mai spun contribuabililor că trebuie să îl mai depună", este mesajul ministrului Finanțelor.

Anterior, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că Guvernul va renunța la Declarația 600 din această săptămână.

Teodorovici, viitorul ministru de Finanțe: Categoric NU închisoare pentru angajatorii care nu achită într-un anumit termen obligațiile CITEȘTE ȘI Teodorovici, viitorul ministru de Finanțe: Categoric NU închisoare pentru angajatorii care nu achită într-un anumit termen obligațiile

În urmă cu o săptămână, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere proiectul ordonanței de urgență care introduce un nou termen de depunere a Declarației 600, modificare anunțată anterior de Profit.ro și confirmată ulterior de liderul PSD, Liviu Dragnea. Documentul stabilea că formularul va fi depus până la 1 martie 2018, nu până la 31 ianuarie 2018, termenul în vigoare în acest moment.

Ieri, însă, Guvernul a decis să extindă termenul până la 15 aprilie, pentru a avea mai mult timp să găsească o soluție.

Extinderea termenului, pentru a permite eventuale modificări, a survenit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a preluat un subiect dezbătut amplu de presă și a cerut amânarea termenului, modificări substanțiale și chiar să fie luată în calcul eliminarea formularului.

Fostul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a propus, săptămâna trecută, într-o audiere în fața unei comisii parlamentare, modificări ample la Declarația 600. Astfel, Mișa a informat că Ministerul Finanțelor analizează o serie de modificări privind Declarația 600 și obligațiile persoanelor care obțin veniturile vizate de acest formular, printre care plata la veniturile estimate de contribuabil pe anul acesta și nu în funcție de cele de anul trecut, introducerea regularizării și a stopajului la sursă în cazurile în care se poate face acest lucru, dar și exceptarea unor venituri de la asigurarea de sănătate pentru cei care au și calitatea de angajați.

Teodorovici, adversar al schimbărilor fiscale și al Declarației 600, anunțat la Finanțe. El a insistat ca firmele să poată opta la impozit pe cifra de afaceri și a promis limite mai mari de deductibilitate a dobânzilor și costurilor. LISTA noului Guvern CITEȘTE ȘI Teodorovici, adversar al schimbărilor fiscale și al Declarației 600, anunțat la Finanțe. El a insistat ca firmele să poată opta la impozit pe cifra de afaceri și a promis limite mai mari de deductibilitate a dobânzilor și costurilor. LISTA noului Guvern

Declarația 600 trebuia depusă pînă la 31 ianuarie de către persoanele care, în anul fiscal precedent, au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse. Declarația poate fi depusă online, cu certificat digital, sau prin Spațiul Privat Virtual. Declarația trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an.

Formularul 600 a stârnit controverse în ultimele săptămâni, întrucât impune unor persoane în 2018 contribuții la CAS și CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obținute în acest an, condiția fiind să fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an. Astfel, dacă o persoană care anul trecut a obținut, spre exemplu, astfel de venituri în valoare de 30.000 de lei pe an, trebuie să depună Declarația 600 și să plătească contribuții la CAS și CASS, chiar dacă în 2018 are venituri sub plafonul de 22.800 de lei, urmând, însă, să nu mai aibă obligația de a plăti contribuții în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratie
600
200
teodorovici
comasare
finante
ministru