Finanțele reduc TVA la anumite alimente, extind termenul pentru acordarea bonificației de plată anticipată a deciziilor de impunere și șterg datorii la sănătate ale persoanelor cu venituri sub salariul minim brut

Finanțele reduc TVA la anumite alimente, extind termenul pentru acordarea bonificației de plată anticipată a deciziilor de impunere și șterg datorii la sănătate ale persoanelor cu venituri sub salariul minim brut
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 mai 2019

Sumele datorate drept contribuții la sănătate de către persoane care au obținut în perioada iulie 2015-decembrie 2017 venituri sub plafonul de 12 salarii minime brute vor fi anulate printr-o măsură legislativă, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor, măsura fiind solicitată cu câteva ore înainte de premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, va fi extinsă cu 60 de zile, termen care curge de la intrarea în vigoare a unei ordonanțe pe acest subiect, perioada în care se acordă bonificație de 10% pentru plata anticipată a sumelor stabilite prin deciziile de impunere transmise de ANAF între data de 15 martie și momentul intrării în vigoare a ordonanței. Termenul pentru acordarea bonificației a expirat la 31 martie, însă ANAF nu a transmis până la data respectivă decât o parte dintre deciziile de impunere din anii trecuți. Pentru deciziile de impunere emise după intrarea în vigoare a ordonanței, termenul de plata anticipată de 60 de zile în care poate fi obținută bonificatia de 10% curge de la data emiterii deciziei de impunere.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor intenționează și reducerea de la 9% la 5% a TVA  pentru livrarea de produse alimentare montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii.

Într-un discurs susținut cu câteva ore înainte ca Ministerul Finanțelor să transmită acest comunicat, premierul Viorica Dăncilă a solicitat Ministerului Finanțelor să scutească de la contribuția la sănătate persoane care au obținut venituri sub salariul minim brut în perioada 2014-2017. Perioada de până la data de 1 iulie 2015 este acoperită de o amnistie fiscală dată în 2015.

Amnistia datoriilor la sănătate: Persoanele cu venituri sub 12 salarii minime brute pe an în perioada 2014-2017 vor fi scutite de contribuții la sănătate. Se va aplica și celor care au primit deja decizii de la ANAF CITEȘTE ȘI Amnistia datoriilor la sănătate: Persoanele cu venituri sub 12 salarii minime brute pe an în perioada 2014-2017 vor fi scutite de contribuții la sănătate. Se va aplica și celor care au primit deja decizii de la ANAF

Anunțul Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare, și care vizează trei măsuri legislative. După finalizarea proiectului de act normativ, ministerul îl va publica pe site-ul propriu spre consultare publică.

Măsurile vizează:

"1. Eliminarea inechităților rezultate de aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.

Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017.

De asemenea, se propune ca pentru aceeași perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condițiile în care acestea nu au fost emise încă.

Case de marcat cu jurnal electronic - Firmele distribuitoare sunt nemulțumite de birocrația ANAF, de lipsa comunicării și consideră controalele insuficiente. Antifrauda - amenzi și numerar confiscat de 4,1 milioane lei în controale într-o lună CITEȘTE ȘI Case de marcat cu jurnal electronic - Firmele distribuitoare sunt nemulțumite de birocrația ANAF, de lipsa comunicării și consideră controalele insuficiente. Antifrauda - amenzi și numerar confiscat de 4,1 milioane lei în controale într-o lună

2. Modificarea termenului de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate și a termenului de plată anticipată a acestei contribuții, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuției aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecința punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificației, independent de voința acestora, în condițiile în care OUG nr.89/2018 condiționează acordarea bonificației de plata contribuției până la 31 martie 2019.

Astfel, se propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență

Pentru plata cu anticipație a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificații de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

De asemenea, se propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Pentru plata cu anticipație a acestor sume, se prevede acordarea unei bonificații de 10%, în condițiile în care sunt achitate integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Teodorovici va face un bilanț al ANAF la mijlocul anului. Vrea venituri mai mari la buget CITEȘTE ȘI Teodorovici va face un bilanț al ANAF la mijlocul anului. Vrea venituri mai mari la buget

3. În ceea ce privește TVA, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populației, direcțiile de acțiune în domeniul sănătății stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum și faptul că cetățenii și consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgență măsuri la nivel național pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. Una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populației la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă."

viewscnt
Afla mai multe despre
cass
ministerul finanțelor
contributie
anaf
decizie de impunere