Formularul 088, cel mai reclamat de cetățeni. Biriș: Chiar cei din ANAF sunt de acord că trebuie modificat

Formularul 088, cel mai reclamat de cetățeni. Biriș: Chiar cei din ANAF sunt de acord că trebuie modificat
scris 3 mar 2016

Formularul 088 de înregistrare în scop de TVA este cel mai reclamat pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii, creat de guvern luna trecută. Dealtfel, disputele dintre mediul de business și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pe acest subiect datează din 2015 și au atins apogeul la începutul acestui an. Secretarul de stat în Finanțe, Gabriel Biriș, a declarat, joi, că cei din ANAF sunt de acord că procedura trebuie modificată pentru că este exagerată.

Pe site-ul maisimplu.gov.ro, creat de guvern pentru ca cetățenii să îl ajute să reducă hârtiile în interacțiunea cu administrația, declarația 088 este în topul reclamațiilor. Cea mai populară solicitare care a strâns peste o mie de evaluări pozitive se referă la formularul 088. Potrivit autorului, consultantul fiscal Cornel Grama, principala problemă a procedurii de înregistrare în scopuri de TVA este că încalcă jurisprudența europeană. Pe locurile următoare în topul celor mai populare cereri se află formularul 394, prin care plătitorii de TVA trebuie să declare toate operațiunile efectuate, posibilitatea de a plăti orice online și, din nou, formularul 088. În total, pe site au fost făcute 34 de reclamații numai pentru 088 și alte 16 pentru 394.

Declarația 088 a fost modificată, în urmă cu un an, conține 20 de întrebări, la care trebuie anexate documente. Trebuie depusă de firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, odată cu înființarea la Registrului Comerțului și de cele care sunt obligate să ceară înregistrarea, odată cu depășirea plafonului de 220 mii lei cifră de afaceri. Același formular trebuie depus, la notificarea ANAF, și de companiile care își schimbă sediul, asociații sau acționarii.

Avalanșă de notificări de la Fisc: Cum a ajuns TVA o cheltuială neprevăzută pentru firme CITEȘTE ȘI Avalanșă de notificări de la Fisc: Cum a ajuns TVA o cheltuială neprevăzută pentru firme

Mediul de business contestă atât legalitatea sa, pentru că încalcă jurisprudența europeană în materie de TVA, cât și volumul informațiilor și relevanța acestora. Nemulțumirile au apărut imediat după introducere procedurii și au atins apogeul la începutul acestui an, când numeroase firme cu vechime au fost notificate de ANAF să depună formularul în 15 zile. Perioada foarte scurtă a fost considerată imposibil de respectat din cauza faptului că atât cantitatea, cât și calitatea informațiilor impuneau un efort de durată și date foarte greu de obținut. În plus, cerințele privind studiile sau veniturile administratorilor, acționarilor, traducerile legalizate și apostilate pentru documente emise în alte state, în cazul firmelor foarte mari cu zeci sau sute de acționari, au complicat excesiv situația.

Fosta conducere a ANAF s-a arătat intrasingentă și a susținut că procedura este imperios necesară pentru combaterea evaziunii fiscale.

Fiscul respinge una din două firme la înregistrare, anticipând că va face evaziune. Mediul privat acuză blocaj în economie CITEȘTE ȘI Fiscul respinge una din două firme la înregistrare, anticipând că va face evaziune. Mediul privat acuză blocaj în economie

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat, joi, la o conferință de fiscalitate, că ANAF este de acord cu modificarea declarației.

“Acum, normal că suntem supărați de Declarația 088 și e evident asta. Problema noastră este că trecem de la prea puțin la mult prea mult. Mi se pare și mie anormal. Cred că este foarte important să schimbăm un pic mind-setul și cât putem de repede. În ANAF se produc niște schimbări care s-au văzut. Chiar cei din ANAF sunt de acord cu faptul că trebuie modificată Declarația 088, pentru că este exagerată. Nu știu să vă spun de ce numai la noi se mișcă lucrurile mai greu decât în alte țări. Noi plecăm de la o mentalitate absolut greșită (...) haideți să nu apelăm la premisa că trebuie să dăm numai la picioare”, a spus secretarul de stat.

La rândul său, Declarația 394 este aprig contestată din aceleași motive ca 088. În opinia Andreei Steinhart, partener Contexpert, formularul 394 va fi principalul instrument ce va fi utilizat de autorități pentru determinarea riscului fiscal în vederea selectării contribuabililor pentru inspecțiilor fiscale. “Din acest motiv, dificultățile de completare se pot transformă în riscuri:  pot apărea mai multe erori din cauza volumului mare de informații, este posibil că tranzacțiile pe care le raportați să nu se regăsească în declarațiile clienților/furnizorilor, tranzacțiile cu persoane neplătitoare de TVA (achizițiile de la PFA, de exemplu) vor putea fi detectate doar printr-o simplă analiză a declarațiilor 394 depuse, repetitivitatea și valoarea achizițiilor de la persoane neplătitoare ar putea însemna încadrarea într-o categorie de risc fiscal”, spune Andreea Steinhart.

Comisia de tăiat hârtii a fost înființată pentru a strange opiniile cetățenilor în efortul de debirocratizare a administrației.

viewscnt
Afla mai multe despre
formular 088
modificare
anaf
biriș
guvern