Fost vicepreședinte ANAF scapă de o condamnare de 13 ani închisoare prin prescrierea faptelor. Trebuie însă să plătească milioane de euro

Fost vicepreședinte ANAF scapă de o condamnare de 13 ani închisoare prin prescrierea faptelor. Trebuie însă să plătească milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului vicepreședinte al ANAF Șerban Pop, pe motiv că faptele de corupție de care era acesta acuzat s-au prescris.

Urmărește-ne și pe Google News

În septembrie 2022, Șerban Pop primise la Curtea de Apel București o pedeapsă de 13 ani pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, însă la judecarea apelului Instanța supremă a constatat că faptele s-au prescris, astfel încât condamnarea de la instanța de fond a fost anulată, arată Agerpres.

FOTO Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 sisteme noi de scanare cu raze X CITEȘTE ȘI FOTO Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 sisteme noi de scanare cu raze X

Șerban Pop trebuie să plătească însă suma de 2,5 milioane euro, reprezentând mita reținută în sarcina lui.

Fostul vicepreședinte al ANAF se alătură unui șir lung de oameni importanți care au scăpat de dosarele de corupție, ca urmare a aplicării unor dispoziții ale Curții Constituționale privind prescrierea faptelor.

În acest dosar, Șerban Pop a fost acuzat de DNA că, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, a pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit în patru tranșe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuși, 2.500.000 euro.

EXCLUSIV Vești bune pe deficit pentru Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vești bune pe deficit pentru Guvern

Banii ar fi fost primiți, în perioada 8 septembrie - 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferați mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar. 

Fostul vicepreședinte al ANAF Șerban Pop a fost retrimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar pretins 5 milioane de euro unui om de afaceri pentru a aproba o soluție fiscală individuală anticipată și a urgenta restuirea de TVA către firma acestuia. El ar fi primit, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, 2,5 milioane de euro. 

Guvernul a stabilit - STS va construi în Bragadiru un centru de date care va deservi inclusiv ANAF și va ajuta Fiscul la modernizarea actualului centru de date de la Brașov CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit - STS va construi în Bragadiru un centru de date care va deservi inclusiv ANAF și va ajuta Fiscul la modernizarea actualului centru de date de la Brașov

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus retrimiterea în judecată a lui Șerban Pop, la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru luare de mită, scrie News.ro.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

"Precizăm că, în etapa premergătoare judecății (cameră preliminară), prin încheierea din data de 24 martie 2021, judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la contestația formulată de inculpatul Pop Șerban, au restituit cauza la procuror. Motivul restituirii a fost unul de ordin procedural, în legătură cu Ordonanța din 17 septembrie 2019, prin care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție infirmase în întregime o soluție de clasare dispusă anterior", a anunțat, luni, DNA.

Conform sursei citate, între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis Decizia nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluționarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care clarifică noțiunea de procuror ierarhic superior.

În prezenta cauză, pe baza aceleiași Decizii, magistrații ICCJ au mai dispus infirmarea în întregime a tuturor actelor subsecvente Ordonanței din 2019, inclusiv a rechizitoriului.

"După restituire, procurorii anticorupție au refăcut actele de urmărire penală după cum urmează: au infirmat soluția de clasare conform Deciziei nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluționarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, au readministrat probatoriul și au dispus retrimiterea în judecată a inculpatului Pop Șerban", a precizat DNA.

În 4 decembrie 2019, fostul vicepreședinte al ANAF Șerban Pop a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită după ce ar pretins 5 milioane de euro unui om de afaceri pentru a aproba o soluție fiscală individuală anticipată și a urgenta restuirea de TVA către firma acestuia. Din suma cerută, Pop ar fi primit, în tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, 2,5 milioane de euro.

Atunci, DNA arăta că procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Șerban Pop, la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru luare de mită.

În rechizitoriu, procurorii arătau că, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, Șerban Pop, vicepreședinte ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 de euro din care ar fi primit, în 4 tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, suma de 2.500.000 euro.

"Banii ar fi fost primiți de inculpat, în perioada 8 septembrie - 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA", arăta DNA.

EXCLUSIV Guvernul extinde indemnizațiile pentru angajați sau profesioniști afectați de pandemie și deciziile statului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul extinde indemnizațiile pentru angajați sau profesioniști afectați de pandemie și deciziile statului

Conform sursei citate, după primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferați mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

DNA arăta că, în vederea confiscării speciale a sumei reprezentând obiectul infracțiunii de luare de mită, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de inculpat, precum și poprirea asupra sumelor de bani prezente și viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, până la concurența sumei de 2.500.000 euro.

Atunci, dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu solicitarea de menținere a măsurilor asigurătorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
șerban pop
dna