Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2021

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.773 lei, în octombrie 2021, cu 41 lei (+0,7%) mai mare decât în septembrie 2021, iar câștigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.544 lei, în creștere față de luna precedentă cu 27 lei (+0,8%), a anunțat Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (8.596 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.907 lei), scrie Agerpres.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele câștigului salarial real a fost 98,2% pentru luna octombrie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent, iar indicele câștigului salarial real a fost 99% pentru luna octombrie 2021 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 220,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna septembrie 2021.

În luna octombrie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN s-au înregistrat în industria metalurgică (cu 8,1%) și în fabricarea produselor din tutun, activități de editare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, cercetare-dezvoltare (între 3,5% și 7,5%).

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna septembrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității economice, de șomajul tehnic sau de remunerarea parțială a salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (cu 21,5%) și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (12,5%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate și asistență socială (+3,8%), respectiv în învățământ (+2,5%). În administrația publică, câștigului salarial mediu net a avut același nivel cu cel din luna precedentă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins