Fostul fotbalist din "Generația de Aur" Ioan Timofte, ridicat de DIICOT pentru cămătărie de 3,5 milioane euro

Fostul fotbalist din "Generația de Aur" Ioan Timofte, ridicat de DIICOT pentru cămătărie de 3,5 milioane euro
scris 17 mar 2017

Fostul fotbalist Ioan Timofte a fost ridicat de procurorii DIICOT, în urma perchezițiilor făcute în județe Timiș și Suceava, la persoane suspectate că au oferit bani cu camătă la aproximativ 30 de oameni, care au rămas fără case, pentru că nu au reușit să returneze sumele primite, prejudiciul în acest caz fiind de 3,5 milioane de euro.

Timofte urmează să fie audiat la sediul DIICOT Timișoara.

Alături de fostul fostbalist au mai fost ridicați și liderii grupării infracționale, frații Tuță și Artur Martinescu, scrie News.ro.

Ioan Timofte este cunoscut ca un pasionat al jocurilor de noroc.

La ora transmiterii acestei știri, perchezițiile în dosarul de cămătărie cu un prejudiciu de 3,5 milioane de euro continuă.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timișoara fac, vineri dimineață, 16 percheziții într-un dosar în care se fac cercetări față de 17 persoane suspectate de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, evaziune fiscală și spălare de bani.

În perioada 2010-2017, a fost constituit un grup infracțional organizat ”de mari dimensiuni”, care a acționat în municipiile Timișoara și Suceava și care acorda împrumuturi de bani, ”prin contracte perfectate ad validitatem, în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate”, arată anchetatorii.

Gabriela Firea: Calea Victoriei ar putea fi menținută arteră pietonală în weekend pe tot parcursul anului CITEȘTE ȘI Gabriela Firea: Calea Victoriei ar putea fi menținută arteră pietonală în weekend pe tot parcursul anului

”Contractele de împrumut erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul în care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgență.
Sumele de bani împrumutate și dobânda percepută erau preluate, atât cash cât și prin virament bancar, direct de către cămătari sau prin intermediul persoanelor din anturajul acestora”, preciza DIICOT.

Potrivit sursei citate, liderii grupării infracționale foloseau diferiți membri ai familiei și alți apropiați ca interpuși la încheierea contractelor de împrumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia să inițieze procedura executării silite împotriva victimelor.

”În niciunul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau niciun fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari!, mai arăta DIICOT.        

În aceste condiții, în marea majoritate a cazurilor, persoanele care au primit bani împrumut cu camătă și au garantat cu proprietățile pe care le dețineau au ajuns să fie deposedate de bunuri.

Procurorii mai arătau că unii debitori erau nevoiți să locuiască în propriile lor case cu chirie, plătind membrilor grupării, lunar, sume cuprinse între 200 și 300 de euro.

”În multe cazuri victimele ajungeau să achite sume de peste 15.000 de euro cămătarilor, doar cu titlu de chirie, membrii grupării rotunjindu-și astfel veniturile și din prestarea de astfel de activități oneroase, nedeclarate la autoritățile fiscale pentru plata impozitului aferent”, menționa DIICOT.

Cu sumele de banii obținute din cămătărie de către membrii grupării erau cumpărate bunuri mobile și imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele  altor persoane din anturajul lor sau din familie.

În acest caz există aproximativ 30 de victime, iar prejudiciul este estimat la 3,5 milioane de euro.

Ioan Timofte, 49 de ani, și-a început cariera la Minerul Anina (1987-1988) și a trecut apoi pe la CSM Reșița (1989), Poli Timișoara (1989-1991), FC Porto (1991-1994) și Boavisto Porto (1994-2000). Timofte a strâns și 10 selecții la echipa națională (1991-1995), pentru care a marcat un gol.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ioan timofte
camatarie