HSBC, cea mai mare bancă europeană după active, plătește 300 milioane euro pentru a închide o investigație a procurorilor. Subsidiara din Elveția, acuzată că și-a ajutat clienții, inclusiv din România, să evite plata taxelor

HSBC, cea mai mare bancă europeană după active, plătește 300 milioane euro pentru a închide o investigație a procurorilor. Subsidiara din Elveția, acuzată că și-a ajutat clienții, inclusiv din România, să evite plata taxelor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 nov 2017

HSBC Holdings, cea mai mare bancă europeană după active, a acceptat să plătească 300 de milioane de euro pentru a închide o anchetă a procurorilor francezi privind practicile subsidiarei sale din Elveția, care a fost acuzată că și-a ajutat clienții din întreaga lume, inclusiv din România, să evite plata taxelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ancheta procurorilor francezi a pornit de la dezvăluirile din dosarul Swiss Leaks publicat în 2015 de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), cel care a făcut publice și rezultatele anchetelor jurnalistice Panama Papers și Paradise Papers cu privire la averile din paradisurile fiscale ale politicienilor și oamenilor de afaceri din întreaga lume.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Dosarul Swiss Leaks cuprinde informații despre conturile a peste 100.000 de clienți ai grupului britanico-asiatic HSBC, din care aproximativ 220 cetățeni români sau care au legături cu România și care ar fi evitat să plătească taxe pentru depozite în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari.

Reacții Paradise Papers: Lideri politici și organizații din întreaga lume cer modificarea sistemelor de taxe CITEȘTE ȘI Reacții Paradise Papers: Lideri politici și organizații din întreaga lume cer modificarea sistemelor de taxe

În privința Franței, subsidiara elvețiană a HSBC, anume HSBC Private Bank, a fost acuzată că a ajutat clienți din Hexagon să ascundă de fisc cel puțin 1,67 miliarde de euro, potrivit AFP, care citează surse apropiate investigației.

Plata amenzii de 300 milioane de euro va duce la încheierea investigației împotriva HSBC în Franța, a anunțat grupul bancar.

Acordul dintre HSBC și procurori este primul elaborat în baza unei proceduri introduse anul trecut în Franța, ce permite companiilor să negocieze plata unei amenzi pentru a evita o acțiune în justiție. Companiile nu trebuie să admită vinovăția în cazul acestor acorduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
hsbc
swiss leaks
ancheta
franta
amenda