Paradise Papers, o nouă investigație despre averile din paradisurile fiscale - Regina Elisabeta ll-a are o investiție în Insulele Cayman

Paradise Papers, o nouă investigație despre averile din paradisurile fiscale - Regina Elisabeta ll-a are o investiție în Insulele Cayman
scris 6 nov 2017

O nouă scurgere de informații continuă investigația Panama Papers, peste 13 milioane de documente indicând legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților prim-ministrului Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume, scrie Rise Project.

Investigația, denumită Pradise Papers, relevă că Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii, scrie News.ro.

Cum va fi oprită frauda din industria jocurilor. Asociația ROMSLOT vrea o industrie occidentală CITEȘTE ȘI Cum va fi oprită frauda din industria jocurilor. Asociația ROMSLOT vrea o industrie occidentală

Una dintre rețelele offshore duce către secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross, iar cel puțin 12 consilieri, membri de cabinet și finanțatori importanți ai lui Donald Trump apar în documentele secrete.

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby și a unui furnizor de servicii offshore numit Estera, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal CITEȘTE ȘI Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby. Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.

Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ în acest proiect, că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.

Printre monarhii și politicienii conectați la acestă lume offshore se numără și Regina Noor a Iordaniei, care apare drept beneficiară a două structuri offshore cu ajutorul cărora a ascuns faptul că deținea o proprietate imensă în Marea Britanie.

În Statele Unite, documente ale Appleby arată cum Wilbur Ross, secretarul pentru comerț al SUA a folosit un lanț de entități din Insulele Cayman pentru a deține acțiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai cărei clienți se numără Sibur, printre ai cărei patroni se numără Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar și Gennady Timchenko, notează Rise Project.

Documentele din Paradise Papers au scos la iveală și alte legături dintre SUA și Rusia în ceea ce privește relațiile de afaceri:, în 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner acționând ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși, scriu jurnaliștii Rise Project.

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom a înființat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner și care a deținut acțiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Tot Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

ParadisePapers conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists și alți 380 de jurnaliști din 67 de țări, printre care și RISE Project.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
paradise papers
taxe