Johnson: Londra ar putea fi nevoită să iasă din uniunea vamală a UE, dar poate păstra liberul schimb cu blocul comunitar

Johnson: Londra ar putea fi nevoită să iasă din uniunea vamală a UE, dar poate păstra liberul schimb cu blocul comunitar
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2016

Marea Britanie ar putea fi nevoită să iasă din uniunea vamală a UE atunci când va părăsi blocul comunitar, dar poate păstra liberul schimb cu Uniunea, a declarat marți ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

El a explicat că, din punctul său de vedere, Londra poate controla imigrația și păstra, în același timp, beneficiile accesului la piața unică, scrie News.ro.

„Vrem să ieșim din cadrul legal și tratatele UE. Probabil că va trebui să ieșim din uniunea vamală, dar aceasta este o chestiune care va fi discutată”, spus Johnson pentru cotidianul ceh Hospodarske Noviny.

“Cred că acest lucru poate fi făcut și să menținem, în același timp, liberul schimb”, a adăugat el.

Întrebat dacă își poate imagina o pierdere a accesului la piața unică, el a răspuns “nu”.

Potrivit șefului diplomației, libertatea de circulație a persoanelor – care, alături de libera circulație a bunurilor, capitalurilor și serviciilor reprezintă una dintre cele patru libertăți UE – nu este un “principiu fondator” al blocului comunitar, sugerând că nu este fundamentală pentru piața unică.

Trump și-a revizuit din nou echipa de tranziție, pentru a include susținători vechi CITEȘTE ȘI Trump și-a revizuit din nou echipa de tranziție, pentru a include susținători vechi

“Toată lumea are acum în cap că fiecare ființă umană are un drept de bază, dat de Dumnezeu, să meargă și să se mute oriunde vrea. Dar nu este așa. Nu a fost niciodată un principiu de bază al Uniunii Europene. Este un mit” a insistat el.

Întrebată despre declarațiile lui Johnson privind uniunea vamală, o purtătoare de cuvânt a premierului Theresa May a afirmat: “Ministrul de Externe reflectă poziția Guvernului, că nu a fost luată o decizie”.

Cancelarul german Angela Merkel a spus marți că UE nu poate separa cele patru libertăți pentru a-i permite Marii Britanii să restricționeze imigrația din blocul comunitar și să mențină, în același timp accesul la piața unică.

Ea a deschis, însă, calea pentru discuții privind principiul liberei circulații a oamenilor, într-o ecoluție potențial semnificativă pentru Marea Britanie, unde controlul imigrației este un subiect important pentru mulți dintre cei 52% dintre britanici care au votat pentru ieșirea din UE.

Londra intenționează să activeze Articolul 50, ce va da startul oficial pentru negocierile în vederea Brexit, până la sfârșitul lunii martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
johnson
ue