LEGE Suportarea de la buget a indemnizației de șomaj tehnic, în stare de urgență sau alertă, inclusă în Codul muncii

LEGE Suportarea de la buget a indemnizației de șomaj tehnic, în stare de urgență sau alertă, inclusă în Codul muncii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 dec 2020

Pe toată durata menținerii stării de asediu sau a stării de urgență, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate și/sau au contractul individual de muncă/raportul de serviciu suspendat, vor beneficia de o indemnizație, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, potrivit unui proiect de modificare a Codului muncii, promulgat de președintele Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul fusese adoptat de Parlament, la inițiativa PSD, în aprilie, dar șeful statului a solicitat reexminarea acestuia. 

În urma reexaminării și menținerii prevederilor, PNL a reclamat proiectul la Curtea Constituțională, care a respins, în octombrie, argumentele invocate pentru neconstituționalitate.

Iohannis se opune majorării indicelui social de referință (ISR), luat în calcul la ajutoare sociale și neactualizat de 12 ani. Maladie politică: Cât se află la guvernare, politicienii refuză majorări și devin generoși după ce pierd puterea CITEȘTE ȘI Iohannis se opune majorării indicelui social de referință (ISR), luat în calcul la ajutoare sociale și neactualizat de 12 ani. Maladie politică: Cât se află la guvernare, politicienii refuză majorări și devin generoși după ce pierd puterea

Astfel, legea completează Codul muncii în sensul ca, pe durata suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență potrivit art.93 alin.(l) din Constituția României, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate și/sau au contractul individual de muncă/raportul de serviciu suspendat, să beneficieze de o indemnizație, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe toată durata menținerii stării de asediu sau a stării de urgență, după caz.

Noua lege mai prevede că, pentru șomerii care beneficiază deja de indemnizație de șomaj, perioada de acordare se prelungește cu 3 luni de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv.

PROGRAM DE GUVERNARE: Promisiunile pentru antreprenori - Adresă electronică a firmei, toate declarațiile fiscale și înființarea firmei online, fără cozi la ghișee, legea holdingurilor CITEȘTE ȘI PROGRAM DE GUVERNARE: Promisiunile pentru antreprenori - Adresă electronică a firmei, toate declarațiile fiscale și înființarea firmei online, fără cozi la ghișee, legea holdingurilor

Pe durata întreruperii temporare a activității, salariații care beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate, fară a fi afectată calitatea de asigurat a acestora. 

FORMA PROMULGATĂ A LEGII POATE FI CONSULTATĂ AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj tehnic
codul muncii
stare
urgenta
alerta