Ministrul Finanțelor: Cu siguranță salariul minim o să fie de 3.000 de lei

Ministrul Finanțelor: Cu siguranță salariul minim o să fie de 3.000 de lei
scris 24 nov 2022

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, afirmă că salariul minim ”cu siguranță” va fi 3.000 de lei. Câciu susține că reîntoarcerea la sistemul în care contribuțiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator nu se ia discreționar, fără dezbateri cu partenerii, dar nici nu e ”o măsură care să fie respinsă”.

”Mâine avem Consiliul Național Tripartit. (...) Mâine o să avem și răspunsul. Aș vrea să rezerv un pic elementele de negociere pentru ședința de mâine, dar cu siguranță salariul minim va fi 3.000 de lei. (...) Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiți de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon și ne uităm în negocierile pe care le avem și cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depășește 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuțiilor. Or aici, lăsați-ne mâine să discutăm. Pentru că partajarea contribuțiilor – adică reîntoarcerea la sistemul în care contribuțiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator – nu e o măsură pe care să o ia statul fără ca masa rotundă să fie de acord, nu e discreționar să intervii, trebuie să ai o discuție și cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice la Digi 24.

DECIZIE Nouă Lege a dialogului social: Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevă CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă Lege a dialogului social: Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevă

El a vorbit și despre propunerea ca salariul minim în domeniul construcțiilor să crească la 4.000 de lei, arătând, în acest context, că o creștere a valorii salariului în acest sector economic ar duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat, scrie News.ro.

”A apărut propunerea ca salariul minim pe construcții să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuții care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a mai afirmat Adrian Câciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finanțelor
salariu