Moody's: Principalele dificultăți pentru ratingul de credit al României - politica fiscală expansionistă și deteriorarea deficitului de cont curent

Moody's: Principalele dificultăți pentru ratingul de credit al României - politica fiscală expansionistă și deteriorarea deficitului de cont curent
scris 24 iul 2019

Principalele dificultăți la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansionistă și deteriorarea deficitului de cont curent, se arată în raportul anual al agenției de evaluare financiară Moody's Investors Service, care previzionează totuși o creștere a economiei românești de 3,3% în 2019 și de 3,5% în 2020, susținută de o cerere internă solidă.

Profit.ro a semnalat recent deteriorarea gravă în poziția externă a țării, explozia importurilor adâncind deficitul contului curent cu peste 30%, investițiile străine scăzând, iar datoria externă crescând cu 4,1 miliarde euro în primele cinci luni.

Principalul sprijin al ratingului de credit al României îl reprezintă potențialul său de creștere economică de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrală și de Est). Potrivit Moody's, cererea internă rezilientă va sprijini o creștere a PIB-ului de 3,3% în 2019 și de 3,5% în 2020, arată Agerpres.

Deficitul bugetar pentru primele 5 luni este aproape dublu față de anul trecut. Guvernul a cheltuit cu peste 10% mai mulți bani decât a strâns din taxe și impozite CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar pentru primele 5 luni este aproape dublu față de anul trecut. Guvernul a cheltuit cu peste 10% mai mulți bani decât a strâns din taxe și impozite

"Economia României beneficiază de pe urma polurilor de excelență în industriile strategice și diversificarea sectorială. Calitatea ridicată a capitalului uman atrage companiile străine care și-au exprimat angajamentul pe termen lung față de țară", a apreciat Olivier Chemla, vicepreședinte Moody's și coautor al raportului.

Principalele dificultăți la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansionistă, care a erodat câștigurile obținute din consolidare de la criza financiară globală din 2008-2009. Absorbția relativ scăzută a fondurilor europene și sporirea volatilității interne asociată cu extinderea vulnerabilității externe afectează de asemenea profilul de creditare al țării, se arată în raport.

Presiunile negative se vor dezvolta probabil dacă tendințele negative instituționale și fiscale persistă și susceptibilitatea României la nivelul de risc continuă să crească. De asemenea, o evoluție negativă pentru ratingul de credit al României îl reprezintă în cazul sporirii dezechilibrelor macroeconomice sau a unei deteriorări suplimentare a balanței de plăți a țării și a poziției investiționale internaționale, avertizează Moody's.

viewscnt
Afla mai multe despre
moodys
rating