EXCLUSIV Codul Fiscal - din nou schimbat

EXCLUSIV Codul Fiscal - din nou schimbat
Marius Oncu
Marius Oncu
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 8 iul 2019

Avantajul în natură rezultat din utilizarea în interes personal a mașinii de serviciu în cazul microîntreprinderilor și firmelor cărora li se aplică impozitul specific nu va mai fi considerat venit impozabil, potrivit unui document obținut din surse guvernamentale de Profit.ro. Ministerul Finanțelor a ascultat cerințele venite din partea consultanților și mediului de afaceri și va schimba Codul Fiscal pentru a scuti de la impozitul pe venit aceste avantaje și în cazul microîntreprinderilor și firmelor care plătesc impozit specific. Din cauza unor lipsuri în legislație, microîntreprinderile și firmele cu impozit specific sunt obligate să țină evidența și să calculeze avantajul în natură și impozitul pentru acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Abonații Profit Insider pot avea acces la toate modificările fiscale pregătite la acest moment

Ministerul Finanțelor a reluat în această vară consultările cu mediul de afaceri întrerupte în vara anului trecut, când ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a promis că va adopta o serie de modificări solicitate de reprezentanții sectorului privat. Documentul rezultat acum în urma discuțiilor și aflat în posesia Profit.ro conține 160 de pagini de simplificări sau clarificări ale legislației fiscale, mare parte deja acceptate de Ministerul Finanțelor.

Documentul mai include clarificări referitoare la cesiunea de creanțe și costul îndatorării, precum și prevederi pentru constituirea grupului fiscal.

Primele proiecte de modificare a legislației pentru introducerea acestor prevederi ar urma să apară în curând.

EXCLUSIV ANAF schimbă modul în care discută cu firmele și populația: introduce aplicația \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF schimbă modul în care discută cu firmele și populația: introduce aplicația "Programări online" și spații dedicate în sedii pentru consultanță cu specialiștii ANAF

Trebuie precizat că modificarea în avantajul microîntreprinderilor, prezentată mai sus de Profit.ro, este în prezent în lucru la Ministerul Finanțelor. Pentru a intra în vigoare trebuie să parcurgă întregul proces legislativ - publicarea de proiect, adoptarea, cel mai probabil în Guvern, și publicarea în Monitorul Oficial.

Consultanții fiscali au solicitat de mai mult timp clarificarea și pentru microîntreprinderi a legislației fiscale referitoare la avantajele în natură rezultate din utilizarea în interes personal a mașinilor de serviciu.

Pensiile speciale vor fi impozitate progresiv, unele proiecte sociale dispar. Ministerul Finanțelor vrea să taie de la cheltuieli 4 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Pensiile speciale vor fi impozitate progresiv, unele proiecte sociale dispar. Ministerul Finanțelor vrea să taie de la cheltuieli 4 miliarde de lei

În prezent, Codul Fiscal prevede că sunt scutite de la impozit pe venit "avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile în cota de 50%", cotă care se aplică "vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice". Cum microîntreprinderile sau firmele cu impozit specific nu pot deduce, nu se încadrează pe actuala formă a Codului Fiscal la scutirea de impozit pe venit.

După cum se poate vedea în documentul atașat, Ministerul Finanțelor a acceptat necesitatea modificării și a venit cu propria variantă de formulare.

Astfel, pentru a regla situația, în Codul Fiscal se va adăuga o nouă scutire de la impozitul pe venit.

La art 76, alineatul 4, va fi introdus punctul u), după cum urmează

ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor

(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

...

u) avantajele în scopul utilizării în scop personal a vehiculelor menționate la articolul 25, alineatul 3, litera l) care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, aflate în patrimoniul persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare al microîntreprinderlor sau impozitul specific unor activități.

EXCLUSIV ANAF schimbă modul în care discută cu firmele și populația: introduce aplicația \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF schimbă modul în care discută cu firmele și populația: introduce aplicația "Programări online" și spații dedicate în sedii pentru consultanță cu specialiștii ANAF

Finanțele precizează că nu pot calcula un impact financiar la bugetul statului ca urmare a introducerii acestei scutiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
cod fiscal
impozit specific
ministerul finanțelor
vehicule
vehicul de serviciu