Nivelul contrabandei cu țigări a scăzut cu 1,3 puncte procentuale în primul semestru, până la 15,5%

Nivelul contrabandei cu țigări a scăzut cu 1,3 puncte procentuale în primul semestru, până la 15,5%
scris 3 aug 2017

Nivelul contrabandei cu țigări din România a scăzut cu 1,3 puncte procentuale în primul semestru al acestui an, față de finalul anului trecut, până la 15,5%, autoritățile române reușind să captureze 75 de milioane de țigări de contrabandă, în valoare de circa 45 de milioane de lei, potrivit datelor centralizate în cadrul campaniei ”Stop Contrabanda”, desfășurată de către British American Tobacco (BAT).

Scăderea traficului cu țigări a avut loc în contextul cele patru operațiuni SCUT desfășurate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prin autoritatea vamală, a acțiunilor sporite ale Poliției de Frontieră, a intensificării controalelor desfașurate de Poliția Română precum și finalizarea de către DIICOT a unor dosare importante de criminalitate organizată, potrivit BAT.

”Autoritățile au împiedicat zilnic peste 20.000 de pachete de țigări de contrabandă să ajungă pe piața neagră din România, adică echivalentul consumului total al unui oraș de circa 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra încasărilor la bugetul de stat este în continuare semnificativ, fiecare punct procentual de piață neagră însemnând aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize”, se arată în comunicat.

În acest context, impactul procentului de 15,5% asupra bugetului de stat este estimat la 620 milioane de euro. Deși nivelul contrabandei a scăzut, România este departe de media europeana, consideră directorul juridic și relații publice al BAT România, Ileana Dumitru.

Fiecare român datorează 3.200 euro, bani împrumutați de stat, cu 60% mai mult decât un bulgar, dar mai puțin decât un polonez sau un ungur CITEȘTE ȘI Fiecare român datorează 3.200 euro, bani împrumutați de stat, cu 60% mai mult decât un bulgar, dar mai puțin decât un polonez sau un ungur

”Deși în prima jumătate a lui 2017 nivelul contrabandei a scăzut cu 1,3 pp față de finalul anului trecut, ajungând la 15,5%, suntem încă departe de media europeană de 9%. Contrabandiștii răspund eforturilor intensificate ale autorităților cu metode din ce în ce mai surprinzătoare de forțare a granițelor, încurajați de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”, a declarat Ileana Dumitru, în cadrul comunicatului.

Astfel, pachetele de țigări sunt ascunse în saci de făină și bidoane de detergent lichid, baxurile de țigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit și deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor sau ascunse în trenuri de marfă și chiar în nave sub pavilion străin. O altă sursă de îngrijorare, potrivit BAT, este apariția pe piața neagră a ”țigărilor ”fabricate” în casă și așa-zisele ”fabrici” ilegale de țigări aflate în subsolul blocurilor”, scrie News.ro.

Românii au consumat anul trecut 4,41 miliarde de țigarete de contrabandă, reprezentând aproape 10% din cele 48 de miliarde de țigări de contrabandă intrate în Uniunea Europeană, arată un sudiu asupra contrabandei și efectelor ei la nivelul Europei realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI), publicat în iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
british american tobacco
contrabanda cu tigari