Beneficiarii sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților vor putea primi ajutorul pentru creșterea copilului chiar dacă realizează venituri din profesie, respectiv chiar dacă își continuă sau își reiau activitatea în profesia de avocat, prevede un proiect analizat de Profit.ro.
Inițiatorii arată că măsura vine atât în susținerea natalității, cât și a părinților având in vedere că în Romania, în ultimii ani, s-a înregistrat un declin demografic accelerat. În aceste condiții, proiectul oferă posibilitatea continuării sau reluării activității profesionale avocațiale, concocomitent cu dreptul de a primi ajutorul pentru creștere a copilului.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel, proiectul prevede eliminarea condiției de a nu realiza venituri din profesie pentru ca un avocat să beneficieze de ajutor pentru creșterea copilului, cu condiția, ca și până acum, să fie achitate la zi obligațiile de plată către fondurile sistemului de pensii.
Ca urmare, avocații ”au dreptul la un ajutor lunar pentru crșterea copilului, chiar dacă își continuă sau își reiau activitatea în profesia de avocat, în cuantum fix, pentru o perioadă similară prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor”.
Potrivit ordonanței citate, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se suspendă începand cu ziua urmatoare celei care: i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.