PFA au termen 1 februarie pentru declarația la Fisc: Cine are obligația să se înscrie și cine este exceptat?

PFA au termen 1 februarie pentru declarația la Fisc: Cine are obligația să se înscrie și cine este exceptat?
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 25 ian 2016

Persoanele cu activități independente – PFA, Întreprinderi Individuale, profesii libere – trebuie să depună declarația pentru înscrierea la plata contribuției de asigurări sociale (CAS), până cel târziu pe 1 februarie. Însă, obligația apare doar în anumite condiții. De exemplu, cei care au avut venituri lunare nete mai mici de 938 de lei anul trecut și pensionarii sunt exceptați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Până în acest an, CAS se putea calcula la o bază opțională, dar care nu putea fi mai mică de 35% din salariul mediu brut. Conform noului Cod Fiscal, din 2016, plata se va face la venitul net efectiv realizat. Din acest motiv, apare obligația de înscriere, prin depunerea, pe parcursul anului, a formularului 600 și, în anul următor, a declarației de venit.

Cine și în ce condiții trebuie să depună formularul?

Nu au această obligație cei care au avut un venit net lunar mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut de 2.681 de lei, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, respectiv sub 938 de lei. Venitul net este cel rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității, exclusiv, cheltuielile reprezentând CAS, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului.

Rata de taxare pentru PFA salariate va crește de la 26% la 41,7%, din cauza contribuției obligatorii CITEȘTE ȘI Rata de taxare pentru PFA salariate va crește de la 26% la 41,7%, din cauza contribuției obligatorii

Aceștia nu trebuie să facă plăți trimestriale anticipate, care se stabilesc prin decizie de impunere și se efectuează trimestrial, în patru rate egale.

Însă, pentru veniturile obținute în 2016, vor trebui să depună declarația anuală, formularul 200, în anul 2017, prin care li se va face regularizarea plăților. CAS se recalculează în anul următor, în baza declarației 200, asupra venitului net.

Alte categorii exceptate sunt persoanele fizice asigurate în sisteme proprii, de exemplu avocații și pensionarii.

Ce e mai avantajos: microîntreprindere, PFA sau SRL? Ce arată calculele? CITEȘTE ȘI Ce e mai avantajos: microîntreprindere, PFA sau SRL? Ce arată calculele?

Obligația de depunere a formularul 600 apare pentru cei care au avut venituri mai mari de 938 lei lunar, în 2015, și care vor face plăți anticipate pe parcursul lui 2016 și vor depune declarația de venit 200, în 2017. După emiterea deciziei de impunere, vor achita CAS la venitul net realizat.

În cazul în care, după regularizare, CAS plătită este mai mare decât cea datorată, raportat venitului net, sumele nu se restituie și se iau în calcul la stabilirea stagiului de cotizare și la stabilirea punctajului pentru pensionare. Totuși, plata va fi plafonată la cel mult cinci salarii medii brute.

Cei care își încep activitatea în 2016 și estimează că vor avea un venit lunar de peste 35% din câștigul salarial mediu brut trebuie să depună declarația 600, în cel mult 30 de zile.

Risc pentru PFA: Dacă se declară fără activitate, pentru a evita creșterea taxei locale, Fiscul le poate reconsidera ca salariate CITEȘTE ȘI Risc pentru PFA: Dacă se declară fără activitate, pentru a evita creșterea taxei locale, Fiscul le poate reconsidera ca salariate

Venitul net poate fi determinat pe baza normei de venit sau în sistem real.

În cazul normelor de venit, baza lunară de calcul a CAS este valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care s-a desfășurat activitatea. Totuși, cei care obin venituri din activități agricole, pe baza normei de venit, nu trebuie să depună formularul 600.

Din acest an, CAS de 10,5% este obligatorie pentru toate persoanele cu activități independente, chiar dacă au și alte venituri, cum ar fi salarii.

PFA poate opta pentru plata integrală a CAS de 26,3%, având în vedere că CAS de 10,5% asigură o treime din stagiul de cotizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cas
pfa
profesii libere
declarația 600