Președintele Iohannis a semnat decretul de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT

Președintele Iohannis a semnat decretul de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2018

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a procurorului Oliver-Felix Bănilă, pentru o perioadă de trei ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea în funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă - pe o perioadă de 3 ani", a anunțat Administrația Prezidențială.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT în 11 iunie, propunerea fiind avizată favorabil de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, scrie News.ro

Oil Terminal, în procesul cu ANAF: Revocarea autorizației de antrepozit fiscal ar putea genera blocarea căii ferate Constanța-Ploiești. Care a fost motivația deciziei Fiscului CITEȘTE ȘI Oil Terminal, în procesul cu ANAF: Revocarea autorizației de antrepozit fiscal ar putea genera blocarea căii ferate Constanța-Ploiești. Care a fost motivația deciziei Fiscului

Mai mulți procurori DIICOT au decis atunci, în Adunarea Generală, să îi trimită președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi ceară să respingă propunerea ministrului Justiției de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT.

Întrebat despre acest demers, Bănilă spunea că așteaptă decizia președintelui și că nu poate face speculații: "Nu e deontologic să comentez, eu sunt în acest moment doar o propunere. Legea este foarte clară referitor la pașii care trebuie urmați. Aștept decizia Președintelui României, nu pot să fac speculații”.

Contracandidatul lui Felix Bănilă la concursul pentru ocuparea postului de procuror șef al DIICOT a fost actualul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că îi cunoaște foarte bine pe cei doi candidați, amândoi fiindu-i studenți la Facultatea de Drept de la Iași, ei având experință în funcții manageriale și fiind șefi de unități.

Întrebat de ce l-a preferat pe Oliver-Felix Bănilă în detrimentul lui Daniel Horodniceanu, ministrul Justiției spunea că în cadrul interviului l-a întrebat pe actual șef al DIICOT care este termenul de prescripție a cauzelor și care este situația achitărilor.

“De ce l-am preferat, și e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluționare a cauzelor? (…) Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescripție sigură. (…) După aceea, cum stăm cu achitările? Nu vreau să vă rog să faceți exercițiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreți, al celui care stă un an, doi, trei, șapte, nevinovat, iar după aia vine instanța să spună achitat, fapta nu există, sau nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii”, declara ministrul Justiției.

El preciza că în cele din urmă comisia a analizat activitatea desfășurată de cei doi candidați și a tras linie.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.  

Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în 19 mai, fiind apoi prelungit cu șase luni, conform procedurii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot