Parchetul General: Angajați ai Fondul Național de Garantare, inculpați pentru trafic de influență și luare de mită

Parchetul General: Angajați ai Fondul Național de Garantare, inculpați pentru trafic de influență și luare de mită
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2018

Parchetul General a anunțat, vineri, că trei angajați ai Fondul Național de Garantare sunt inculpați pentru trafic de influență și luare de mită, în legătură cu urgentarea unor dosare din Programul Prima Casă. O femeie a fost reținută și două au fost plasate sub control judiciar, alături de alți înculpați în dosar care au acționat ca intermediari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parchetul General a anunțat, vineri, care sunt acuzațiile care se aduc persoanelor din dosarul privind fapte de corupție în care este implicat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii S.A.-I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.), scrie News.ro.

Procurorul din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 iulie 2018, a inculpatei Stan Anca Doriana pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

Finanțele au retras de pe site proiectul care plafonează prețul gazelor. Surse Profit.ro indică faptul că la acest moment are loc o discuție în minister CITEȘTE ȘI Finanțele au retras de pe site proiectul care plafonează prețul gazelor. Surse Profit.ro indică faptul că la acest moment are loc o discuție în minister

”Din probele administrate a rezultat că, în perioada martie- iulie 2018, în calitate de angajată a F.N.G.C.I.M.M.-Compatimentul Financiar Preventiv și lăsând să se înțeleagă că are influență asupra celorlalți angajați ai F.N.G.C.I.M.M., în special din cadrul Serviciului Prima Casă, a pretins și primit sume de bani de la intermediari sau de la beneficiarii unor dosare de creditare pentru a interveni pe lângă ceilalți funcționari din cadrul F.N.G.C.I.M.M., în vederea urgentării unor dosare de creditare înscrise în programul național Prima Casă”, anunță Parchetul General.

De asemenea, șase persoane au fost plasate sub control juridicar.

Astfel, Papadopol Andreea, șef al Serviciului Prima Casă din cadrul Direcției de Garantare a F.N.G.C.I.M.M., a fost plasată sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată.

”În perioada martie – iulie 2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitatea de șef al Serviciului Prima Casă din cadrul Direcției Garantare a F.N.G.C.I.M.M., a pretins și primit sume de bani cuprinse între 300 și 400 de euro pentru a urgenta îndeplinirea actelor ce intră în îndatoririle sale de serviciu în procesul de avizare a unor dosare de credit înscrise în programul Prima Casă)”, anunță procurorii.

În plus, aceștia au dispus control judiciar pentru Tudor Dana Iuliana, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

”În perioada martie- iulie 2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de angajată a  F.N.G.C.I.M.M. - Serviciul Prima Casă a ajutat-o pe Papadopol Andreea, șef al Serviciului Prima Casă, urmare a solicitărilor formulate de către aceasta dar și a altor salariați, să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în îndatoririle sale de serviciu în procesul de avizare a unor dosare de credit înscrise în programul național „Prima Casă”, cunoscând că se primesc sume de bani în acest sens”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

De asemenea, sunt cercetați sub control judiciar Moldoveanu Radu, Tabacu Ștefan și Chirilă Andreea Gabriela pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

”Din probele administrate a rezultat că, în calitate de intermediari, au ajutat câte un beneficiar al programului „Prima Casă” să intervină pe lângă inculpata Stan Anca Doriana și să ofere acesteia o sumă de bani pentru ca, în calitate de angajată a F.N.G.C.I.M.M., să intervină pe lângă ceilalți funcționari pentru urgentarea soluționării dosarelor lor de creditare”, mai spun procurorii.

De asemenea, sub control judiciar este cercetată Puiu Oana Georgiana pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență, pentru că, în calitate de intermediar, în perioada aprilie – iulie 2018 , i-a ajutat pe mai mulți beneficiari ai programului „Prima Casă” să intervină pe lângă inculpata Stan Anca Doriana și să ofere sume de bani pentru ca, aceasta, în calitate de angajată a F.N.G.C.I.M.M., să intervină pe lângă ceilalți funcționari pentru urgentarea soluționării dosarelor lor de creditare.

”Precizăm că inculpatul față de care s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă Tribunalului București. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații nu au voie să părăsească țara. Totodată, celor trei inculpați funcționari li s-a impus obligația de a nu exercita activitatea de funcționar în cadrul F.N.G.C.I.M.M”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii anunță că vor continua cercetările.

Procurorii au făcut, joi, 23 de percheziții în București și Ilfov, într-un dosar în care sunt vizați angajați ai Fondul de Garantare a Creditelor care se ocupă de programul Prima Casă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parchetul general
fondul național de garantare