Programul de granturi pentru IMM: Guvernul a suplimentat bugetul la granturile pentru capital de lucru și a modificat criteriile la microgranturi

Programul de granturi pentru IMM: Guvernul a suplimentat bugetul la granturile pentru capital de lucru și a modificat criteriile la microgranturi
scris 18 nov 2020

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care aduce o serie de modificări schemei de microgranturi și prin care suplimentează bugetul schemei de granturi pentru capital de lucru acordate IMM la 1 miliard de euro. Totodată, ultimele modificări aduse de Parlament programului de granturi au fost suspendate până la obținerea unui aviz din partea Comisiei Europene. 

LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării CITEȘTE ȘI LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării

De ce este important: Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, s-au avut în vedere instituirea unor măsuri de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Noul act normativ prevede ca, în cazul schemei de microgranturi, să fie finanțate și întreprinderile care au fost înființate în cursul anului 2019 și care au o cifră de afaceri anuală mai ​mică de 5.000 euro, deci care au în general, o rată mare de eșec în piață și în particular, o mai mare incertitudine de supraviețuire în acest context economic decât întreprinderile care au o activitate mai îndelungată.

Pentru un IMM  înființat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micrograntului se calculează prin înmulțirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro.

Datele rectificării pe ministere - Mai mulți bani la Muncă, Sănătate, Agricultură, Dezvoltare și reduceri de fonduri la Apărare și MAI CITEȘTE ȘI Datele rectificării pe ministere - Mai mulți bani la Muncă, Sănătate, Agricultură, Dezvoltare și reduceri de fonduri la Apărare și MAI

În cazul schemei pentru granturi de capital de lucru, unde au fost înregistrate 22.226 de aplicații de finanțare depuse până în data de 28 octombrie 2020, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru cresc la 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari.

O petiție online către Guvern, prin care o firmă din Brașov cere suplimentarea programului de acordare de granturi pentru capital de lucru, a strâns circa 5.000 de susținători pe site-ul petitieonline.com, devenind una din cele populare astfel de inițiative, după cum a relatat Profit.ro.

Ministrul Economiei: Creditorii vor participa la investițiile în modernizarea centralelor ELCEN CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: Creditorii vor participa la investițiile în modernizarea centralelor ELCEN

Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, săptămâna viitoare va fi lansată și schema pentru granturi de investiții.   

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
microgrant
guvern
apel