Proprietarii de domenii “.ro” încep să fie avertizați că, din martie, sunt obligați să plătească un tarif de înregistrare și mentenanță anuală. Cum vor expira domeniile “.ro”

Proprietarii de domenii “.ro” încep să fie avertizați că, din martie, sunt obligați să plătească un tarif de înregistrare și mentenanță anuală. Cum vor expira domeniile “.ro”
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 14 dec 2017

Proprietarii de domenii “.ro” vor primi în perioada imediată notificări privind introducerea, de la 1 martie 2018, a unui tarif de înregistrare și de mentenanță anuală, taxă anunțată de Profit.ro în vara acestui an. Conform datelor prezentate atunci, taxa anuală va fi în cuantum de 6 euro, fără TVA, pentru fiecare domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În același timp, tariful practicat de ICI București (pentru vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro/an, plus TVA.

Data de expirare a domeniilor “.ro” va fi calculată ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minimum 5 ani de mentenanță.

Astfel, domeniile înregistrate înainte de 1 martie 2013 vor primi minimum 3 luni perioadă de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 1 iunie 2018.

EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe

“Se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat pe 1 ianuarie 2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 1 ianuarie 2020. Daca domeniul este înregistrat la 1 ianuarie 2015 și transferat la 1 ianuarie 2017, atunci domeniul va expira la 1 ianuarie 2022”, este sistemul pregătit.

Dacă data de expirare rezultată este anterioară celei de 1 iunie 2018 (exemplu - domeniul înregistrat la 1 ianuarie 2010 va avea data de expirare 1 ianuarie 2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 1 iunie 2018 pană în 30 noiembrie 2018, pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare, prin gruparea a câte două luni și păstrarea zilei calendaristice.

Această distribuție a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadă de 6 luni este argumentată prin posibilitatea ca fiecare deținător de domenii “.ro” să poată să reînnoiască domeniul dacă dorește acest lucru.

EXCLUSIV Răsturnare de situație în piața asigurărilor. Doi mari brokeri „schismatici” revin în Uniunea de profil: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Răsturnare de situație în piața asigurărilor. Doi mari brokeri „schismatici” revin în Uniunea de profil: "Au fost zece ani de lupte între orgolii. Această stare trebuie să ia sfârșit"

În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui.

În prezent, susține RoTLD, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii de Internet.

De asemenea, RoTLD consideră că decizia a avut la bază și respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial și la care ICI Bucuresti este membru și parte interesată (stakeholder) din 1993.

eMAG, Telekom și alți 12 ofertanți vor să schimbe computerele Transelectrica. Contractul depășește 6 milioane de lei CITEȘTE ȘI eMAG, Telekom și alți 12 ofertanți vor să schimbe computerele Transelectrica. Contractul depășește 6 milioane de lei

În plus, măsura va asigura fondurile necesare dimensionării infrastructurii IT și creșterea securității și fiabilității.

Totodată, implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii “.ro”, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului “.ro”, și care în prezent nu mai sunt utlizate, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent.

“Un volum mare de domenii înseamnă și un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanța și securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător. Contravaloarea serviciului de înregistrare și mentenanță va duce la posibilitatea asigurării securității și stabilității serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului”, susține structura.

RoTLD este parte a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, entitate înființată prin HG 936/1998 și aflată sub coordonarea Ministerului Comunicațiilor.

Conform datelor RoTLD, numărul de domenii ".ro" a depășit pragul de 942.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
domenii .ro
propriatari
notificari
tarif
mentenanta