Rata șomajului a urcat la 5,4% în trimestrul doi

Rata șomajului a urcat la 5,4% în trimestrul doi
scris 25 sep 2020

 

Rata șomajului în trimestrul II al acestui an a fost de 5,4%, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior, potrivit datelor anunțate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), care arată că în al doilea trimestru populația activă a României era de 8,987 milioane persoane, din care 482.000 de persoane erau șomere.

”În trimestrul II 2020, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste ținta națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. În al doilea trimestru al anului 2020, populația activă a României era de 8,987 milioane persoane, din care 8,505 milioane persoane erau ocupate și 482.000 persoane erau șomeri”, arată datele INS.

Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul II al anului 2020, de 65,2%, în scădere față de trimestrul anterior cu 0,2 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (73,6% față de 56,4% la femei) și la persoanele din mediul urban (66,1% față de 64% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,4%, scre News.ro.

LEGE promulgată: Avocații rup din piața notarilor - vor certifica documente și solicita înscrisuri de la autorități în numele clienților CITEȘTE ȘI LEGE promulgată: Avocații rup din piața notarilor - vor certifica documente și solicita înscrisuri de la autorități în numele clienților

”Rata șomajului în trimestrul II 2020 a fost de 5,4%, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior”, relevă datele INS.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% la bărbați față de 5,1% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% în mediul rural, față de 5,1% în mediul urban). Pe grupe de vârstǎ, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

”Pandemia COVID19 a afectat piața muncii prin scăderea moderată a populației ocupate și a ratei de ocupare șicreșterea numărului de șomeri și a ratei șomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu –de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive, etc.). Numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în săptămâna de referință a fost în trimestrul II 2020 de 841.000 persoane (9,9% din populația ocupată), de peste patru ori mai mare față de trimestrul 1 2020 și de peste 7 ori mai mare față de trimestrul corespunzător al anului precedent”, arată INS.

Dificultățile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienților sau a comenzilor) a fost indicat drept motiv al absenței de 58% dintre persoane. Puțin peste o cincime dintre persoanele absente (21,7%) s-a aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), iar 0,4% au absentat pe motiv de boală. Un procent de 19,9% dintre persoanele absente au indicat alte motive (printre care concediu fără plată, concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani etc.).

”În interpretarea rezultatelor trebuie avut în vedere că Ancheta forței de muncă în gospodării măsoară situația din fiecare săptămâna a anului calendaristic, săptămâna reprezentând perioada de referință. Fiind o cercetare continuă, al cărei eșantion este repartizat uniform pe cele 13 săptămâni ale trimestrului (și pe cele 52 săptămâni ale anului), indicatorii trimestriali reflectă situația medie în săptămânile care compun trimestrul”, se mai arată în datele INS.

Cele mai afectate au fost săptămânile din prima parte a trimestrului (perioada 30 martie –10 mai), când peste un milion de persoane ocupate au absentat de la locul de muncă. Numărul acestor persoane a scăzut treptat în săptămânile care au urmat, ajungând la 284.000 persoane în ultima săptămână a trimestrului.

Rata de ocupare reprezintă ponderea populației ocupate din grupa de vârstă x în populația totală din aceeași grupă de vârstă x. Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populația activă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
ins