Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi obligați să transfere 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor

Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi obligați să transfere 1% din profit pentru finanțarea avansului la creditele ipotecare ale tinerilor
scris 25 sep 2020

Orice dezvoltator imobiliar cu un profit anual de cel puțin 1 milion lei ar urma să ”transfere” 1% din acesta la Fondul de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români", prin care va fi finanțat avansul necesar la creditele imobiliare ale tinerilor fără posibilități.

Măsura este propusă într-o inițiativă legislativă ai cărei autori sunt membri ALDE, recent afiliați grupului parlamentar PSD, precum Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu și Steluța Cătăniciu. Acestora li s-au alăturat fostul ministru PSD pentru Mediul de Afaceri Radu-Ștefan Oprea și alți deputați PSD.

După cum a relatat Profit.ro, inițiatorii propuseră inițial ca toate firmele, care în cea mai mare parte sunt private, să finanțeze Fondul de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români".

LEGE Noi obligații și amenzi pentru consultanții în construcții. Mulți specialiști lucrează fără drept CITEȘTE ȘI LEGE Noi obligații și amenzi pentru consultanții în construcții. Mulți specialiști lucrează fără drept

Astfel, proiectul prevedea inițial că ”societățile comerciale, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1.000.000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate ’Locuințe pentru tinerii români'”. Din formularea legii reiese că 1% ar fi cotă din profitul brut, înainte de impozitare. 

Prin înființarea Fondului de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români" se urmărește ”susținerea tinerelor familii aflate la început de drum, încurajarea creșterii natalității și stimularea tinerilor de a ramâne în țară și chiar de a se stabili în mediul rural”. Astfel, Fondul ar urma să asigure finanțare tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care pot să își achiziționeze o locuință în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul.

Proiect: Statul ar putea să vândă locuințele ANL la costul cu care au fost construite cu ani în urmă, nu la valoarea actuală CITEȘTE ȘI Proiect: Statul ar putea să vândă locuințele ANL la costul cu care au fost construite cu ani în urmă, nu la valoarea actuală

Ajuns în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, proiectul a fost însă amendat astfel încât să nu mai vizeze toate firmele, ci doar dezvoltatorii imobiliari.

Societățile ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 - ”Dezvoltare (promovare) imobiliară” și 4120 - ”Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1.000.000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate ’Locuințe pentru tinerii români'”, stabilește acum forma amendată a proiectului, ce urmează a fi supus votului senatorilor.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat, după votul din Senat, și de Camera Deputaților, iar apoi promulgat de șeful statului.

FOTO Hotelul Triumf, administrat de RA-APPS și aflat anual pe pierdere, a luat acum foc CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Triumf, administrat de RA-APPS și aflat anual pe pierdere, a luat acum foc

Sumele transferate la Fondul de Solidaritate ’’Locuințe pentru tinerii români” sunt cheltuieli deductibile, prevede totodată inițiativa legislativă.

Proiectul mai stabilește că avansul pentru achiziția locuinței, contractată prin Fondul de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii romani”, nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și, totodată, nu poate fi mai mare de 15.000 euro. Prin urmare, conform unui calcul simplu, prețul maxim al unei locuințe cumpărate prin acest fond ar fi de 100.000 euro.

Sumele obținute de la Fond vor fi returnate, eșalonat, în 10 ani, începand cu anul 6 de la obținerea lor, în rate egale, lunare, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depași o treime din veniturile familiei.

În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumelor datorate Fondului, întregul avans primit va fi returnat la data încheierii actelor de vânzare-cumpărare.

DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar” CITEȘTE ȘI DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar”

Finanțarea se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite, dar care îndeplinesc condițiile legale de siguranță în construcții, și pentru construirea de noi locuințe.

”Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obținerii creditului și va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare presupuse de programele de finanțare de tip "Prima Casă” sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă”, arată inițiatorii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dezvoltator
imobiliar
companii
profit
1%
transfer
fond
solidaritate
locuinte
tineri
proiect
parlament
psd