România - cea mai mare creștere a costurilor cu mâna de lucru din UE

România - cea mai mare creștere a costurilor cu mâna de lucru din UE
scris 9 apr 2018

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura și administrația publică) a crescut, anul trecut față de 2016, cu 2,3% în Uniunea Europeană și de 1,9% în zona euro, în rândul statelor membre cele mai mari creșteri fiind înregistrate în România (17,1%) și Bulgaria (12%), arată datele publicate luni de Eurostat.

Conform acestor date, în 2017 costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura și administrația publică) a fost de 26,8 euro în Uniunea Europeană și de 30,3 euro în zona euro, statele membre cu cele mai scăzute costuri orare cu mâna de lucru fiind Bulgaria (4,9 euro) și România (6,3 euro), la polul opus fiind Danemarca (42,5 euro) și Belgia (39,6 euro), arată Agerpres.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori.

Ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a fost de 24% în UE, în creștere cu 2,3% comparativ cu 2016. În rândul statelor membre ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a variat între 6,7% în Malta și 32,8% în Franța.

În România, ponderea costurilor non-salariale în costurile totale cu mâna de lucru este sub media din UE, 19,8% în 2017, însă în România costurile non-salariale au înregistrat cea mai mare creștere anuală din UE, grație unui avans de 15%.

Eurostat precizează că aceste date acoperă doar companiile cu cel puțin zece angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
angajati
costul
firmele