România, singurul stat din UE unde ponderea contractelor de muncă part-time este mai mare la bărbați decât la femei

România, singurul stat din UE unde ponderea contractelor de muncă part-time este mai mare la bărbați decât la femei
scris 18 nov 2017

România este singurul stat din Uniunea Europeană unde procentul bărbaților care lucrează part-time este mai mare decât cel al femeilor, arată un raport  Eurostat, pe baza datelor din 2016.

La nivelul Uniunii Europene, unul din 15 bărbați angajați și cu vârsta între 25 de ani și 49 de ani lucrează part-time. Spre comparație, aproape 1 din 3 femei din această categorie de vârstă au contracte de muncă cu timp parțial.

În România, însă, situația este diferită: 5,5% dintre femei și 5,7% dintre bărbați lucrează part-time.

România, pe ultimele locuri în UE la agricultura organică CITEȘTE ȘI România, pe ultimele locuri în UE la agricultura organică

Cea mai mare diferență între bărbați și femei, din acest punct de vedere, este în Olanda, unde majoritatea femeilor (72%) din categoria de vârstă analizată lucrează part-time. Pe de altă parte, în cazul bărbaților, ponderea celor cu contracte de muncă part-time este de 17%.

Printre statele europene unde diferențele între sexe în privința contractelor part-time sunt mici comparativ cu media UE se numără Bulgaria, Croația, Lituania și Ungaria.

La nivel european, procentul bărbaților care lucrează part-time depinde negativ de număr de copii ai acestora, în timp ce, în cazul femeilor, ponderea celor care au contracte cu timp partial de lucru crește odată cu numărul de copii.

Astfel, aproape jumătate dintre femeile europene cu cel puțin 3 copii lucrează part-time.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
uniunea europeana
copii
femei
barbati
sexe
diferente
olanda
eurostat